Miljö- och byggnämnden har beslutat att miljöinspektörerna ska vara mer aktiva när det gäller hälsoskyddstillsyner.
– Vi har bytt från att vara händelsestyrd, alltså att vi går ut när någon klagar, till att gå ut förebyggande. Det är nämnden som har gett oss det uppdraget, säger Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef.
Hon menar att om kommunen ska ha kritik så bör det vara för den tidigare strategin.
– Vi har egentligen inte gjort vårat jobb. Det är väl egentligen därför man ska kritisera oss, för att vi inte har gjort det tidigare. Inte för att vi gör det nu, säger hon.
I Johanna Stenvalls fall menar hon att det handlar om en rad olyckliga omständigheter.
– Vi fick ett ärende via Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB). Det gick att göra bomber av de där kemikalierna och då är det vissa regler som måste följas.
Sedan hamnade hon i Projekt barnkoll också – som fokuserar på smink som säljs till barn.
– Så att det blev två på samma år. Hon hade otur, sådana projekt är ju inget man ser så ofta. Nu kanske det tar tio år innan hon har någon mer tillsyn, säger Ingrid Karlsson.
Erika Groth är miljöinspektör på Älvsbyns kommun sedan förra året. Hon är en av dem som kommer att göra de tillsyner som många företagare nu rasar över.
– Det som företagen kanske blir lite sura på är ju på avgifterna de ska betala. Det är ett politiskt beslut. Anledningen till att vi finns är för att de finns, och då ska de stå för notan, säger hon.
Egentligen ska en tillsynsmyndighet inte syssla med böter – men miljösanktionsavgifter är en specialversion.
– Man har infört den avgiften som specialböter för administrativa brott. Jag tycker inte tillsynsmyndigheter ska syssla med böter, men det är politikerna som bestämmer, säger Erika Groth.
I och med att man har lagt över det på tillsynsmyndigheten så har man i princip tagit bort alla möjligheter att ta hänsyn.
– Man kommer inte riktigt runt det, man har ju begått ett brott. Man kan tycka att det är hårt, men det skulle ju som vara korruption om vi blundade när ett företag begår ett brott.
På kontoret har man även pratat om den dåliga informationen.
– Vi hade kunna göra samla till ett möte. Grejen är att vi inte har haft någon bra erfarenhet av sådana möten, för ingen kommer, säger Erika Groth.