I slutet av höstterminen skickade Åsa Fahlén ut ett gruppmejl till grundskolepersonalen i Älvsbyns kommun om att kostverksamheten beslutat förändra serveringen av mjölk och margarin i skolorna.
"I och med detta kommer vi att följa Livsmedelsverkets rekommendationer för de här produkterna vilket vi ser som positivt", skrev hon och hänvisade dem som vill få mer information till verkets internetadress www.slv.se.
"Anledningen till valet av andra produkter är att de innehåller mindre mängd mättat fett. Både lätt- och mellanmjölken är D-vitaminberikad så där blir det ingen skillnad", fortsatte hon och flaggade för att kostverksamheten kommer att fortsätta jobba med de rekommendationer som finns och mest troligt göra fler förändringar.
Inga massprotester
I drygt en vecka har de nya matrutinerna praktiserats. Enligt Åsa Fahlén har eleverna inte framfört några direkta klagomål till henne, bortsett från ett brev som klass 2 på Tärnstigens skola skickat om att de inte tycker att lättmargarinet är gott. Hon har också fått ett brev från en av Parkskolans klasser med frågor om förändringen.
- Det har inte varit några massprotester från eleverna, däremot har ett flertal föräldrar hört av sig med synpunkter på förändringen, säger Åsa Fahlén.
- Det kan givetvis ta tid för vissa elever att vänja sig vid smaken på det nya margarinet, men jag förutsätter att all pedagogisk personal tar sitt ansvar och förklarar för barnen att det här är nyttigare än det vi serverat tidigare.
Näring och energi
Att skolmaten ska vara näringsriktig och ge energi är Åsa Fahléns bestämda uppfattning.