Han vill nyansera kritiken och påpeka att det inte handlar om några direkta besparingar utan bara begränsningsåtgärder. Det betyder att man är mer återhållsam i ekonomin när det gäller vikarier, extrapersonal inköp, och konferenser.
– I vissa fall kan man varit extrabemannade av olika anledningar och dragit in det, och då upplever man att man inte klarar av det längre. Det är stor skillnad mot att det överlag skulle vara så att folk inte får duscha. Så ser det inte ut. Ingen anhörig har hört av sig och varit orolig, säger Hans Nyberg.
Begränsningarna gäller för alla verksamheter i kommunen, inte bara äldrevården. Nyberg förstår att det inte är optimalt men menar också att det handlar om en tillfällig period på grund av budgetprognosen.
Tar ni alltid in vikarier?
– Inget är så enkelt att man per automatik sätter in vikarier. Ibland kanske man inte gör det och ibland kanske man sätter in mer personal än så. Det är inte så att det minskat i någon utsträckning. Det är viktigt att inte tredje person ska fara illa, säger Hans Nyberg.
Undersköterskorna reagerar alla på de många samordnare som kommunen tagit in och skulle hellre sett fler fötter på golven i verksamheterna. Hans Nyberg säger dock att pengarna inte är tagna ur någon personalbudget och att personalen avlastas genom att slippa flera arbetsuppgifter.
Är samordnarna värt det istället för att bemanna upp på golvet?
– Absolut om man ser till ekonomin. Vi har haft många kostnader som vi fått ner successivt. En viktig del är att höja sysselsättningsgraden. Ordinarie får jobba i högre grad och minska behovet av timvikarier där vi haft höga kostnader. Det har gett och fortsätter ge positiva effekter.
Frågan är om kommunen tar missnöjet på allvar och vad man ska göra åt saken. Nyberg är öppen för mer diskussion med personalen runt situationen för att förbättra och stötta i verksamheten.
– Naturligtvis är det allvarlig när man är missnöjd. Det som är viktigt är att kunna beskriva och motivera vad som är vad i det här. Sen är det syvende och sist så att jag inte har något mandat att bemanna upp som önskemålet vore. Jag har en budget att förhålla mig mot. Det är en politiskt styrd verksamhet och vi ska förhålla oss till ramarna, säger han.
Vad gör man åt de höga sjuktalen?
– Det är svårt för mig att kommentera om det gäller en enskild avdelning. Men det vi kan se är att sjuktalen har sjunkit successivt. Det är lägre i år om man tittar generellt. Men jag kan förstå att man blir frustrerad i en sån här situation och tänker att "nu orkar jag inte längre" och sjukskriver sig, säger Hans Nyberg