Nya studier vid Karolinska Institutet, KI, där försökspersoners hjärnor undersökts med magnetkameror, visar att en lätt knackning på en tand utlöser kraftiga reaktioner i hjärnan.
När en tand belastas av tuggande rör den på sig. Det snappar receptorer runt tandroten upp och skickar vidare som signaler.
Signalsambandet kan ha en koppling till tidigare studier där vissa försökspersoner tuggat tuggummi under inlärningstester där personerna måste minnas vissa saker för att lösa uppgiften.
Tänderna har betydelse
- Då visar det i de här experimentella situationerna att de som tuggar har en bättre förmåga att lösa uppgifterna, säger Björn Klinge, professor i parodontologi, tandlossningssjukdomar, vid KI
Signalerna släcks om tänderna försvinner och studier på stora befolkningsunderlag visar att tandlöshet har ett samband med demensutveckling. Samt att genmodifierade råttor, enligt japanska studier, snabbare utvecklat demens när deras kindtänder dragits ut, och glömt bort var livsuppehållande öar finns när de simmar omkring i en bassäng, till skillnad från sina syskon med tänder.
Orsakssambandet mellan munnen och minnet är inte klarlagt och andra faktorer än signaler misstänks spela in.
- Man har inte spikat fast att om man tuggar tuggummi förhindrar man utvecklingen av demens. Däremot finns sambandet klarlagt, säger Björn Klinge.
Skolever på Parkskolan i Älvsbyn använder teorierna för att tugga på lektionerna.
- Det är faktiskt flera skolklasser som har uppmärksammat det här och varit i kontakt med mig. Jag tycker att det är komplicerat. Tuggummituggande på lektioner stör mig av helt privata skäl och ibland har jag känt att man har försökt att hitta argument för att få lov att tugga tuggummi i skolan där det var förbjudet tidigare, säger Klinge och tillägger:
- Om någon sätter pistolen mot pannan på mig och säger. "Du sa ju nyss att tuggummituggande förbättrar inlärningen, hur kan du då säga att vi inte får tugga tuggummi?". Då blir jag lite svarslös.
Behövs mer forskning
I dag finns bara ett fåtal studier som påvisar att tuggummi förbättrar inlärningen. Enligt Björn Klinge skulle man behöva göra om samma undersökning i olika forskargrupper med betydligt fler försökspersoner för att tydligare bekräfta sambandet.
- Om det var förhastade slutsatser, eller att det faktiskt finns en poäng i det.