Älvsbyns fastigheter var bland de sista av Norrbottens allmännyttiga bostadsbolag som lämnade in sitt hyresyrkande till Hyresgästföreningen. Det kommunala bostadsbolaget ville ha en hyreshöjning på sju procent, vilket låg i linje med vad andra kommunala bostadsbolag i Norrbotten krävt. Orsaken till de höga yrkandet var att man drabbats av ökade kostnader i form av stigande räntor och att taxor för fjärrvärme och renhållning blivit dyrare. Men efter förhandlingen står det klart att Älvsbyns fastigheter fick till en höjning på 3,98 procent. Vd Anneli Vinsa är missnöjd med den höjningen.
– Det här är inte bra. Bolaget tappar många miljoner per år på den höjningen, och det här påverkar våra förutsättningar att göra underhållsåtgärder och reparationer. Sedan förstår jag ur ett hyresgästperspektiv att man är nöjd, säger hon och fortsätter:
– Samtidigt ser vi i andra förhandlingar att det är runt fyra procent man har hamnat i hela landet. I förhandlingar handlar det om att ge och ta och till slut måste man ju träffa en överenskommelse.
Vad kommer den här hyreshöjningen få för konsekvenser?
– Vi kommer inte att kunna göra de underhåll och investeringar som vi vill. Älvsbyns fastigheter har haft ett bra renommé av våra hyresgäster att vi är duktiga på att underhålla. Men vi har ju inga andra pengar än hyresintäkterna att ta ifrån så det är klart att det här får konsekvenser.
– Och vi ser på budgeten att vi nu kommer tappa ett par miljoner då vi inte får täckning för de ökade kostnaderna vi haft. Sedan behöver vi ju bygga mer i Älvsbyn, men det kommer vi inte mäkta med de närmaste åren i alla fall.
Många bostadsbolag har under årets förhandling haft svårt att komma överens med Hyresgästföreningen. Då har man valt att ta hjälp av Hyresmarknadskommittén (HMK) som är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med den årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretagen. Ett av bolagen som tog förhandlingen dit var Pitebo där kommittén beslutade om en hyreshöjning på 4,33 procent.
– Men vi valde inte att gå vidare till HMK då vi sett att de landat på runt fyra procent i sina beslut. Vi trodde helt enkelt att det inte hade blivit så stor skillnad, säger Anneli Vinsa.