Vårfloden har kommit igång ordentligt i delar av Svealand och södra Norrland där man på vissa ställen har klass 3-varningar.
Hur det blir i Älvsbyn och Piteå vet ingen då vädret styr. Men de stora mängder snö som fallit kan orsaka påfrestningar.
Oreglerade Piteälven är det stora problemet och Älvsbyn kan bli mer drabbat.
– Om det smälter snabbt både i inlandet och vid kusten kan det bli lika höga flöden som 1995 då vi hade översvämning, säger Torbjörn Johansson, räddningschef för Piteå och Älvsbyn.
Förhoppningen är att snön ska smälta från kusten och inåt i lagom tempo.
– Eftersom vi inte har någon tjäle så rinner vattnet ner i marken istället för i vattendrag.
Men marken kan bli mättad om snösmältningen går för fort.
– Än är det kallt på natten vilket stoppar upp snösmältningen så den går långsammare, men blir det värmebölja så kan det gå för fort och vattennivåerna ökar.
I måndags började inrapporteringen till Länsstyrelsen om vattennivåerna. Möten har hållits och beredskap finns om det blir kris.
– I Piteå håller vi koll på Rokån, Alterälven och Lillpiteälven. Även Piteälven upp mot Sikfors och Arjeplog, säger Torbjörn Johansson.
Älvsbyn är mer utsatt än Piteå.
– Vi följer vattennivåerna från dag till dag. Vi ser att vattnet stiger men än är det ingen fara, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare i Älvsbyn.
Senaste dygnet har vattnet stigit 14 centimeter. Det återstår drygt fem meter innan nivåerna blir kritiska. Om det fortsätter i samma takt skulle ta det ta runt 40 dagar.
– Det finns många sommarstugor som ligger väldigt nära älven. Sen har vi två bostadsområden där vissa villor ligger nära vattnet. De ligger pyrt till om vattnet stiger för mycket.
I år har Älvsbyns kommun satt upp tre nya mätstationer som mäter vattennivåerna.
– Alla som vill kan gå in på vår hemsida och följa utvecklingen. Det kan vara bra om man har en stuga nära älven för det är fastighetsägarens ansvar att ta bort och rädda det man inte vill ska förstöras.
Även om läget än så länge är lugnt finns en beredskap.
– Mycket är åtgärdat och förbättrat sedan översvämningen 1995. Vi kan låna sandsäckar och hjälpa till med invallningar om det behövs, men det är fastighetsägaren som har ansvaret om det inte handlar om liv. Jag skulle rekommendera utsatta att skaffa en pump att ha i beredskap.