I Vattenfalls nätrapport för 2015 framgår att antalet elavbrott per elnätskund är fyra gånger högre i norra Sverige jämfört med södra Sverige.
90 procent av bolagets kunder i norra Sverige drabbades av elavbrott 2015. I hela Vattenfalls elnät hade mer än två tredjedelar av totalt 870.000 elnätskunder elavbrott.
Även längden på avbrotten skiljer sig i de olika landsändarna och i norr är avbrotten upp till tre gånger längre.
– Majoriteten av elavbrotten sker i glesbygd. Främst på grund av stormar, åsknedslag och slitage på gamla elledningar. Det gäller i hela landet, men i norra Sverige har våra kunder väsentligt fler och längre elavbrott. Det är en negativ trend som vi måste bryta, säger Eva Vitell, chef för Kund och marknad.
Nu satsar man 2,7 miljarder kronor i mer än 200 projekt fram till 2020 i området Örnsköldsvik-Treriksröset.
– Det är den största sammanhållna satsningen på mycket, mycket länge, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig för norra Sverige.
I Älvsbyn startade satsningen redan i sommar.
– Under perioden första juli 2016 till juni 2017 ska vi investera 35-40 miljoner kronor i Älvsbyn, säger Roger Lindmark.
Vattenfall har gjort en hel del i kommunen under 2000-talet.
– Totalt sett började vi 2005, men vi ökade 2010. Vi följer statistik och ser vart det är dåligt och vad det kan bero på, men sedan tar det ett bra tag att få tillstånd av markägare, kommuner och länsstyrelsen. Det kan ta tid och det kan lätt bli år det handlar om.
Satsningarna i Älvsbyn rör till stor del Korsträsk, Vistträsk, Vidsel och Bredsel.
– Det kanske låter lite utspritt men för oss hänger de här områdena ihop. Vi ska gräva ner och isolera luftledningar och även byta en del utrustning så att vi snabbare kan se var eventuella fel uppstår och hantera dem, säger Roger Lindmark.
Många kunder ska redan ha märkt skillnad.
– Fler och fler kommer att märka det, men det kan ta lite tid. Vi har rätt många ledningar i skogen och där syns det inte vad vi gör men påverkar många kunder i området.
Kan de bli strömlösa under arbetet?
– Det ska vara väldigt korta perioder just när vi byter i så fall, men då talar vi om det för kunderna. Vi brukar kunna lösa det utan att behöva bryta strömmen, men vi ska naturligtvis inte äventyra säkerheten för dem som jobbar, säger Roger Lindmark.
Vattenfall satsar även många miljoner i inlandet.
– Där kommer vi även att samarbeta med en del kommuner, exempelvis Arjeplog, och lägga ner rör som de kan blåsa in fiber i sen. Så man kan få fiber ut i byarna. Det är ju även vi i behov av när koppartråden försvinner.