Vårdpersonal tvingas till deltid

Gå från heltid till deltid - eller bli uppsagd. Det valet har flera anställda i Älvsbyns äldreomsorg fått. Orsaken är den nya bemanningsenheten där alla tjänster är på 80 procent. De som blir omplacerade dit får acceptera deltiden eller söka nytt jobb.

Matilda Olovsson, Hanna Grönlund och Ulla Rova är tre av de äldreomsorgsanställda som tvingas gå ner i tid när den nya bemanningscentralen ska startas. "Går vi inte med på att jobba deltid blir vi uppsagda", säger Hanna Grönlund.

Matilda Olovsson, Hanna Grönlund och Ulla Rova är tre av de äldreomsorgsanställda som tvingas gå ner i tid när den nya bemanningscentralen ska startas. "Går vi inte med på att jobba deltid blir vi uppsagda", säger Hanna Grönlund.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-09-24 06:00
Nu drar en ny bemanningscentral igång i Älvsbyn (se faktaruta). Via den ska kommunens vikariehantering samordnas och det ska också finnas ett antal fasta tjänster i centralen. Inom äldreomsorgen har det tidigare funnits en liknande personalpool, där bland andra Hanna Grönlund och Matilda Olovsson i flera år varit anställda på heltider. Men när de nu ska omplaceras till bemanningscentralen måste de gå ner på deltid.
- Går vi inte med på den nya tjänsten på 80 procent blir vi uppsagda. Så vad har man för val om man vill bo kvar i kommunen? undrar Hanna Grönlund.
- Jag tycker ärligt att vi blir behandlade som skit. Det är ju en trygghet att ha en heltid i botten. Dessutom sjunker nu lönen, och den var ju inte hög från början direkt, kommenterar Olovsson.
Strävar mot heltider
I onsdags skrev de båda ändå på sina omplaceringspapper, men de är inte nöjda med situationen. Något som ytterligare ökar missnöjet är kommunens uttalade ambition att få upp heltidsgraden inom äldreomsorgen.
- Det känns konstigt att de nu samtidigt ska anställa oss på deltid. Jag har fyllt i en intresseanmälan om att jag vill gå upp till heltid, men vet inte om det gäller oss i bemanningsenheten, säger Hanna Grönlund.
Redan i somras protesterade facken mot deltiderna då Kommunal, Lärarförbundet samt SKTF yrkade gemensamt på att kommunen skulle göra bemanningstjänsterna till heltider. Men kommunen står fast vid anställningsgraden.
- Det handlar om ekonomi och nyttjandegrad. De anställda i bemanningsenheten ska täcka upp vikariat i verksamheten och det är många där som inte heller har heltider, säger Ann-Louise Öberg, projektledare Ispov och fortsätter:
- Men sen får vi se om vi har tänkt rätt. I mars ska projektet utvärderas och vi får se hur det verkar då.
Hon säger även att personal i bemanningsenheten har samma rätt som andra anställda att ansöka om heltid.
FAKTA Bemanningscentralen Ispov
Ispov står för Införandet av samordnad personal- och vikariehantering och blir en central bemanningsenhet för hela kommunen.
Två vikariesamordnare ska
anställas på deltid. Dessa ska sköta all vikarietillsättning inom socialtjänst och förskola/skola, till att börja med. Området ska sedan successivt utökas.
Förutom timvikarier ska det under Ispov finnas 21 fasta tjänster, inklusive vikariesamordnarna. Av de övriga är 16 stycken undersköterskor och tre stycken förskollärare. Deras anställningsgrad ska vara 80 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om