Vårdhem för flykting- barn öppnar i Älvsbyn

Baggium öppnar ett vårdhem för traumatiserade flyktingbarn i Älvsbyn. Fyra heltidstjänster skapas när det privata vårdföretaget etablerar sig efter Gammelvägen.

ÄLVSBYN2013-05-29 06:01

Baggium Vård och Behandling AB köpte en bostadsfastighet på Kyrkmalmen i Älvsbyn den 2 maj. Huset ska bli ett nytt hem för sju ungdomar som väntar på besked om uppehållstillstånd samt ungdomar som fått uppehållstillstånd och behöver extra stödinsatser.

Många av killarna har trauman som de fått till följd av flykt och upplevelser i hemlandet.

– Vi tar emot ungdomar mellan 15 och 18 år i huset och ungdomar upp till 21 år i ett utslussningsboende. Det är barn- och ungdomar med posttraumatisk stressyndrom som ska få behandling, säger Christopher Wangson, föreståndare på det nya boendet ”Boromir”.

Fyra heltidstjänster

Huset blir Baggiums första vårdboende i Norrbotten.

– Att vi planerade i Älvsbyn var för att det låg bra till geografiskt och för att det har ett rikt föreningsliv.

Fastigheten ska renoveras och byggas om för ändamålet. Tanken är att inviga verksamheten i slutet av juli månad.

– Det innebär fyra heltidstjänster, varav tre anställda kommer från Älvsbyn. Sen har vi ett antal timvikarier som ska hjälpa till också, säger Christopher Wangson.

Upptagningsområdet blir kommuner i hela Sverige men enligt Christopher Wangson finns det en stor efterfrågan från Norrbotten och Västerbotten.

– Många ungdomar skickas ju söderut på behandling vilket är synd. Det är bra att de placeras nära vart de kommer ifrån.

Bristande information

Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund (S) fick kännedom om etableringen i samband med att räddningstjänsten skulle göra en brandinspektion. Hon är kritisk till att Baggiumkoncernen inte kontaktade kommunen i ett tidigare skede.

– De hade inte tagit kontakt med någon av oss. Varken kommunalråd, näringslivschef eller skolchef, säger hon.

Enligt Helena Öhlund måste kommunen se till att högstadiet och gymnasiet har resurser att undervisa de traumatiserade barn som ska vistas på behandlingshemmet.

– Det här innebär att belastningen på skolan blir högre. Om man ska bygga en bra relation och dialog är det viktigt att man informerar, säger hon.

”Välvilligt inställda”

Christopher Wangson medger att de har brustit i informationen men poängterar också att de är kommunerna som placerar barnen som betalar skolundervisningen.

– Det har tagits kontakter men givetvis kunde det ha varit bättre. Det har vi tagit till oss.

Han upplever ändå ett stort stöd från kommunen.

– Vi har pratat med alla berörda parter nu. De är välvilligt inställda till vår verksamhet och ska vara med på invigningen.

FAKTA Baggium Vård och behandling AB

Baggium Vård och behandling AB med säte i Göteborgsområdet är en del av Humana individ och familj, Sveriges största företag inom personlig assistans med verksamheter inom LSS-boenden (boenden enligt lagen om särskilt stöd), äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och skola för elever med funktionsnedsättning.

Baggium Vård och behandling erbjuder en vårdkedja med transitboenden, PUT- boenden (boende för flyktingbarn som beviljats permanent uppehållstillstånd), HVB-hem, konsulentstödda familjehem, öppenvård och eftervård. Företaget har fram till Humanas förvärv 2011 varit en del av Baggium-koncernen och systerbolag med Baggium utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om