Vårdelever nekas sommarjobb

Minderåriga undersköterskestudenter får inte längre jobba inom äldreomsorgen, personlig assistans och på gruppbostäder. Att hjälpa personer med demens eller psykisk ohälsa anses för riskfyllt.

Minderåriga får inte längre jobba inom äldreomsorgen, gruppbostäder och personlig assistens eftersom de kan möta personer med demenssjukdom, psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning.  17-åriga vård- och omsorgsstudenten Jennifer Markström i Älvsbyn är besviken över att inte få sommarvikariat trots att hon praktiserat på både äldreboendet Nyberga och gruppboendet Almen.

Minderåriga får inte längre jobba inom äldreomsorgen, gruppbostäder och personlig assistens eftersom de kan möta personer med demenssjukdom, psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning. 17-åriga vård- och omsorgsstudenten Jennifer Markström i Älvsbyn är besviken över att inte få sommarvikariat trots att hon praktiserat på både äldreboendet Nyberga och gruppboendet Almen.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2013-03-30 06:00

Jennifer Markström, 17 år, går snart ut andra året på vård- och omsorgsprogrammet på Älvsbyns gymnasium. Hon har haft 35 dagars praktik på Nybergas äldreboende och praktiserar nu med att stödja utvecklingsstörda på gruppboendet Almen där hon ska vara 34 dagar fram till i maj.

När det blev dags att söka sommarjobb var förhoppningen att få ett vikariat inom omsorgen.

- De säger att de har brist på vikarier och jag har fått jättebra omdömen av både personal och chefer, säger Jennifer Markström.

"Kändes jättetråkigt"
När hon gick upp på kommunhuset för att lämna in sin ansökan blev det stopp. Bemanningsenheten berättade att Jennifer Markström inte får arbeta inom äldreomsorgen förrän hon fyller 18 år i september.

- De sa att jag fick söka men att jag inte skulle få något jobb. Det känns jättetråkigt och orättvist att inte få jobba med det jag utbildar mig till. Jag har gjort praktik och mina klasskompisar som är födda i januari och april får jobba, säger Jennifer Markström.

Böter för regelbrott
Den 1 februari 2013 stramades Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderåriga upp och numera får ungdomar under 18 år inte arbeta med demenssjuka personer eller hemma hos vårdtagare med psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning. Undantagen är om den minderåriga har fullgjort sin gymnasieutbildning eller om arbetet sker inom handledarledd praktik eller undervisning.

- Införandet av förbudet för minderåriga att arbeta inom demensvård kan göra det svårt att anlita minderåriga i äldreomsorgen eftersom det ofta finns omsorgstagare med demenssjukdom där, säger Beatrice Gezelius, jurist på Arbetsmiljöverket i Luleå.

Vad händer om man bryter mot föreskrifterna?
- Det kan innebära att vi gör en åtalsanmälan till åklagare som i sin tur kan påbörja en brottsutredning. Den som anses som ansvarig i verksamheten kan dömas till dagsböter och om verksamheten bedrivs i bolagsform så kan det bli fråga om företagsbot mot bolaget.

"Följer föreskrifter"
Enligt Ingrid Eriksson, chef på bemanningsenheten, finns det inga möjligheter för Älvsbyns kommun att anställa minderåriga undersköterskestudenter för sommarvikariat inom omsorgen eftersom de möter personer med både demenssjukdom och psykisk ohälsa.

- Arbetsmiljöverkets föreskrifter och bilaga ett gör att den minderåriga inte fullt ut kan fungera som en vanlig vikarie. Vi har för avsikt att följa arbetsmiljölagen och dess föreskrifter, tanken är ju att dessa finns till för att skydda den minderåriga, säger hon.

"Naturligtvis tråkigt"
Piteå och Luleå är två kommuner som brukar anställa minderåriga vård- och omsorgsstudenter under somrarna.

- Det är riktigt att inte heller Piteå kommun kommer att kunna anställa 17-åringar inom äldreomsorg, personlig assistans samt vid gruppbostäderna, säger Sara Öhgren, personalkonsulent inom äldreomsorgen och tillägger:

- Det känns naturligtvis tråkigt att vi inte har möjlighet att anställa duktiga 17-åringar som läser vård- och omsorgsprogrammet, men det är viktigt att följa arbetsmiljöverkets föreskrifter som tydligt anger detta.

FAKTA Riskfyllt arbete förbjudet

Minderåriga får sedan den 1 februari inte jobba med flera riskfyllda arbetsuppgifter - såvida det inte gäller praktik eller undervisning eller om den minderåriga har gått klart gymnasiet.

Till förbjudna arbeten räknas allt från arbete med farliga och smittsamma ämnen, arbete med demenssjuka, svetsning, arbete som kräver andningsskydd, fartygsarbete, arbete med vissa maskinredskap, bergarbete, industriell slakt av djur och arbete med farliga djur.

Den som är 16-17 år får arbeta högst 8 timmar per dag och högst 40 timmar i veckan. Arbete mellan klockan 22 och 07 är förbjudet.

Minderåriga ska ha minst 30 minuters rast om arbetsdagen är längre än 4,5 timmar. Man ska ha minst 12 timmar ledigt för nattvila och 36 timmars sammanhängande vila varje vecka.

På arbetsplatser där det medför stor olägenhet för verksamheten om den minderåriga inte kan avsluta eller påbörja arbetspasset vid de ordinarie arbetstiderna får den minderåriga arbeta fram till klockan 24 och börja sitt arbetspass klockan 05. I dessa fall får även dygnsvilan förkortas till 11 timmar.

Tidigare var arbetsgivare tvungna att söka undantag hos Arbetsmiljöverket för att förkorta dygnsvilan till 11 timmar för minderåriga och anlita minderåriga mer än 8 timmar per dag och 40 timmar per vecka vid arbete inom sjukvård och äldreomsorg. Sedan den 1 februari 2013 är dessa undantag inskrivna i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderåriga.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om