Vardagen flyter på ett år efter branden

I kväll är det ett år sedan Lekenskolan brann ner till grunden. Nyligen kom beslut att en ny skola ska byggas, men tills vidare får elever och lärare fortsätta sin vardag på Bäckskolan och Parkskolan. En omställning som gått bra, enligt barnen själva.

Lekeneleverna Adam Ljuslinder, Arvid Ek, Teo Särestöniemi och Nelly Johansson minns branden, men trivs bra på Bäckskolan. "Vi har kvar en tegelsten från vårt klassrum på Leken. Den står i vårt nya klassrum här", säger Teo Särestöniemi.

Lekeneleverna Adam Ljuslinder, Arvid Ek, Teo Särestöniemi och Nelly Johansson minns branden, men trivs bra på Bäckskolan. "Vi har kvar en tegelsten från vårt klassrum på Leken. Den står i vårt nya klassrum här", säger Teo Särestöniemi.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-02-01 06:00
För ett år sedan ringde telefonen hos Lekenskolans rektor Urban Lindgren och han fick beskedet att skolan brann.
- När jag kom dit trodde jag att det skulle ordna sig. Sen såg jag hur elden spred sig. Då var min första tanke: Jag måste in i skolan, säger han.
Inte mycket kvar
Trots elden tog han sig in på kontoret och hämtade dator och flera pärmar - det är nästan det enda som räddades. Under skolan låg två skyddsrum, använda som förråd, som klarade sig från lågorna. Men på grund av rökskador fick även det mesta därifrån slängas.
- Det är märkligt att gå i de rummen nu. De är så intakta att man kan tro att skolan är kvar ovanför, säger Urban Lindgren.
Barnen fick efter branden snabbt plats på Parkskolan och den kallställda Bäckskolan som rustades upp. En flytt som gått fint enligt eleverna:
- Det funkar bra här. Men man kan sakna madrassbacken. Och det blir fullproppat i matsalen ibland när både Bäck och Park äter. Så det är bra att de ska bygga en ny skola, även om vi inte hinner gå i den, säger Teo Särestöniemi, 4B och Arvid Ek, 5:an.
Minns ni hur ni fick reda på branden?
- På morgonen hörde jag min mamma prata med min lärare och sen sa hon att Lekenskolan brunnit. Jag trodde hon skojade först, säger Nelly Johansson, 4B.
Tänker ni ofta på er gamla skola?
- Nej. Bara om man kör förbi. Då kan man tänka "Där gick jag",
säger Arvid Ek.
Behöver byggas om
Som tidigast kan en ny skola stå klar hösten 2011. Det största problemen i nuläget är dels matsalen på Parkskolan och dels avsaknaden av personalutrymmen på Bäckskolan.
- Vi klarar oss tills vidare om Bäck byggs ut. Vi måste få personalutrymmen istället för att ha arbetsrum, fikarum och kopiering i samma rum. Men matsalen kommer fortfarande vara för trång, säger Urban Lindgren.
Om det blir ytterligare ombyggnationer av Bäckskolan fram tills den nya skolan byggs är än inte klart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om