"Våra barn har också rätt till utbildning"

Att sitta i en helklass kan vara omöjligt för ett barn med Aspergers, som ofta behöver lugn, struktur samt specialutbildade pedagoger. Många familjer har länge efterlyst en Aspergersenhet i Älvsbyns skolvärld. PT har träffat en av dem.

"Jag kan inte alls koncentrera mig i helklass. Ofta slutar det med att jag går ut ur klassrummet eller går hem helt och hållet", säger Linn Fredriksson som har Aspergers syndrom.

"Jag kan inte alls koncentrera mig i helklass. Ofta slutar det med att jag går ut ur klassrummet eller går hem helt och hållet", säger Linn Fredriksson som har Aspergers syndrom.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2011-02-05 06:00

Många Älvsbyföräldrar har i flera år efterlyst en skolgång anpassad efter barn med Aspergers eller annan autismspektrumdiagnos. När PT i somras skrev om två sådana fall (se PT den 9 juni) medgav skolan att det saknades både resurser och lämplig skolmiljö för dessa elever.

En familj som gång på gång fått höra att resurser saknas är Carola Fredriksson och hennes dotter Linn, som har Aspergers syndrom.

- De här barnen har ju också full rätt till utbildning, men det har inte fungerat alls. Att inte bli hörd som förälder och att ens barn inte blir förstått i skolan är det jobbigaste i allt det här, säger Carola Fredriksson och fortsätter:

- Det finns andra familjer som valt att flytta från kommunen för att få hjälp med skolgången, men det ska man ju inte behöva göra. Nu hoppas jag att Aspergersenheten här blir verklighet.

"Stänger in mig"
Linn Fredriksson går nu sjuan på Älvåkraskolan. En del ämnen läser hon i en mindre grupp, men hon har också lektioner i helklass.

- Då blir det för mycket folk, jag kan inte koncentrera mig. Oftast stänger jag in mig i mig själv och till slut går jag ut ur rummet eller går hem från skolan helt. Även i den mindre läsgruppen kan det vara för stökigt, säger hon.

- De andra i klassen vet att jag har Aspergers, men vet inte vad det innebär och förstår inte.

Skulle det fungera bättre i en liten klass som är avskild från skolan?
- Det tror jag. Men än litar jag inte riktigt på att den verkligen blir av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om