Under torsdagsnatten har en eller flera personer klottrat ner Älvåkraskolan med smileys och texter som "skaffa liv, skolan suger" och "frick the police". Det är första gången sedan i höst som Älvåkraskolan blir utsatt för skadegörelse förutom en del nazistpropaganda som kommit upp under vintern.
– Det är bara ett ställe man sprejat på den här gången. Men det är som att det känns som att skadegörelsen har börjat om igen nu. Knut Lundmarksskolan har också börjat bli utsatt igen vet jag, säger David Berg, vaktmästare på Älvåkraskolan.
Han säger att det är svårt att säga om det är samma människor som förra året, men han noterar att ungdomarna har börjat hänga vid matsalen igen. Där upplevde man stora problem på kvällarna under förra våren, bland annat ska man ha försökt dra ner en stolpe med en epatraktor.
– Det är ju ett tillhåll som är känt av många av myndigheterna, säger David Berg.
Klottret har redan hunnit saneras. Trots att det var enkelt att ta bort då det fortfarande är fuktigt så kostar klottret kommunen mer pengar än man kan tro.
– Vi har inte fått någon faktura än, men trots att det gick jättebra idag då det är så fuktigt så kan saneringen gå på runt 5000 spänn, mellan tummen och pekfingret. Det är inga roliga pengar att betala, säger Arnold Broström, Älvsbyns fastigheter.
David Berg hoppas att föräldrarna har koll på vad barnen gör.
– Nu var det ju en torsdagsnatt, borde de inte vara hemma? Om man vet att man har barnen ute på vardagsnätterna så kan man kanske tänka att det är olämpligt, säger David Berg.
Knut Lundmark har börjat se samma tecken som under förra våren. Ingen har sprejat på skolan än eller brutit sig in, men det är stökigt på barnens lekplats.
– Nu när snön tinar bort så börjar det igen, även om vi nu har ganska tråkigt väder. Det skräpas ner och klättras på tak. Vi har inte blivit nedklottrade, men välta bord och sopkorgar. Vi misstänker nog att de börjat ha lite fest runt skolan. Det är inte kul varken för personal eller elever att komma hit när det ligger ölburkar och en massa äckel utanför, säger Ulrik Bylander, rektor på Knut Lundmarksskolan.
Är det likadant varje sommar?
– Det är mindre sommartid egentligen. Det är här i samband med att det ganska snart är skolavslutning, och sen drar det igång igen när skolan startar igen till hösten som oron börjar. I alla fall vad vi kan se, säger Ulrik Bylander.