PT har tidigare berättat om vandaliseringen av Älvsbyns skolor som kostat kommunen hundratusentals kronor. Enbart på Knut Lundmarkskolan rör det sig om skadegörelse för över 150 000 kronor och enligt skolledningen och socialtjänsten är det ett större ungdomsgäng som är ansvariga.
I slutet av augusti vädjade man till föräldrarna.
– Vi från skolan gör allt det vi förmår med de här ungdomarna, men det är dags för ett föräldraansvar, sa Älvåkraskolans rektor Maria Sundström.
Jenny Grönberg och Pia Åhman har informerat ca 350 elever på högstadiet samt ett hundratal elever vid gymnasiet och förra veckan bjöd de in samtliga föräldrar till ett samtal om ämnet. Endast 19 föräldrar dök upp på mötet.
– Jag är bedrövad och jag är orolig. Vi har nästan 700 föräldrar, så det var 2,5 procent som dök upp till något så aktuellt och viktigt. Jag vet inte vad vi ska göra för att nå ut, säger Pia Åhman, Älvåkraskolan.
Efter skolledningens information har vandaliseringen av skolorna helt upphört.
– Vi har pratat med alla elever på högstadiet och årskurs 1 på gymnasiet. Vi har gjort det konkret och vi har fått ett otroligt gensvar från eleverna, säger Pia Åhman.
Samtalen har till stor del handlat om konsekvenser.
– Som även kan följa med in i vuxen ålder. Vi har förklarat att pengar som var tänkt att gå till något roligt för ungdomarna har gått åt till reparationer, och det är ansenliga summor det handlar om, säger Pia Åhman.
Många ungdomar har vänt sig till skolan för att prata om vad de vet och eleverna har även börjat stoppa varandra från att förstöra när de fått upp ögonen för vad som står på spel.
I stället har problemen hamnat hos livsmedelsbutikerna. På Coop och Ica utmanar ungdomarna varandra genom att förstöra olika varor.
– Det kan allt från att skära upp plasten på sexpack med öl så att burkarna rinner ut till att kasta olika saker mellan varandra, säger Sara Furtenback, Ica.
Mycket av det filmas också och läggs ut på youtube.
– Då får de ju idéer av varandra och kommer på nya saker. De flyttar även på olika varor. Flyttar man kylvaror till toalettpappret så blir de ju förstörda, säger Sara Furtenback.
Personalen upplever även att ungdomarna kan vara hotfulla.
– De sitter i kaféet, och det är väl okej. Men när de i kassan inte hör vad kunden säger för att de sitter där och skriker så måste personalen gå och säga till, och vissa vågar inte göra det. De är rädda, alla är ju olika, säger Sara Furtenback.
Hon har själva skickat ut vissa stökiga ungdomar.
– Så ska det inte behöva vara. De måste ju kunna bete sig.