Under Arkeologidagen bjöd Norrbottens museum in allmänheten till föreläsning och en rundtur på Selholmen där arkeologen Frida Palmbo avslöjade resultatet av förra veckans grävningar på ön. Över 200 personer närvarade i vad som slutade med en rejäl antiklimax. Det lutar nämnligen åt att kullarna inte är gravhögar – även om det inte är helt uteslutet.
– Jag hoppas att jag inte har gjort alla besvikna i dag, säger Frida Palmbo.
När PT besökte grävningarna under tisdagen sa professor Per Möller att kullarna inte kan vara naturliga utan att det är något som människorna har skapat.
– Han uttalade sig utifrån den åsikt han hade då. När vi var färdiga konstaterade han att det är högst osannolikt att det är något annat än naturformationer. Han beskriver det som att det har gått undervattenstunnlar under inlandsisen som har spottat fram de här på något vis, säger Frida Palmbo.
Besökarna på Selholmen var dock allt annat än besvikna.
– Det har varit fantastiskt intressant, säger Berit Ljuslinder.
Stig Söderström och Anita Söderström håller med.
– Vi har undrat länge vad det här har varit, och nu gräver de i alla fall. Det är jättekul att de undersöker, säger Anita Söderström.
– Nu lever vi på hoppet. Man har ju hittat fornlämningar i Manjärv och på andra ställen runt Älvsbyn, så det skulle egentligen inte vara förvånande om de hittade något här också. Vi får vänta och se, högarna har sitt värde hur som helst, säger Stig Söderström.
Christina Nilsson har följt rapporteringen kring kullarna från sitt hem tvärs över Piteälven.
– Jag har sagt till mina döttrar att vi bor i händelsernas centrum. Det känns som att vi nästan hamnade på världskartan och sedan blev det platt fall. Men än är det inte över, tänk om vi vaknar en morgon och får läsa i PT att det ändå är gravar, säger hon.
I slutet av september ska de sista undersökningarna göras.
– Så länge det finns frågetecken så måste vi utreda det färdigt. Målet är att gräva oss från toppen och neråt för att se hur lagerföljden ser ut ovanför där vi redan har grävt för att med säkerhet kunna säga vad det är, säger Frida Palmbo.
Det finns en chans att själva gravhögen ligger på en ås – vilket skulle förklara att stenansamlingen som upptäckts några meter från toppen.
– Jag fick ett litet halmstrå, säger Frida Palmbo.