Vägverket omprövar hyttstens-stopp

MILJÖ. Efter tester omprövar nu Vägverket sitt beslut att stoppa användningen av SSAB:s hyttsten vid vägbyggen. Älvsbyns kommun kommer dock att fortsätta med regelbundna kontroller av hyttstensmaterialet under nyrenoverade Älvåkra IP.

Älvsbyn2008-01-17 00:00
ÄLVSBYN (PT)

I fjol stoppade Vägverket all användning av vägbyggnadsmaterialet hyttsten. Materialet är en restprodukt vid järnframställning och orsaken till stoppet var att åkermark i Boden misstänktes ha fått frätskador från vatten som lakat ur hyttstenen. Enligt Gunnar Zweifel, geotekniker på Vägverket region norr, har nu Vägverket gjort grundliga undersökningar på materialet, och mycket tyder på att det snart kommer tas i bruk igen.

- Vi väntar att få klartecken under första hälften av 2008. Hyttsten är inget gift, utan det som hände i Boden berodde på många negativa faktorer i samverkan, säger han.

Hyttsten avger vissa mängder svavel som i sig inte är farligt, men blir koncentrationen för hög leder det till ett surt pH-värde och med det en miljörisk.

Mångåriga kontroller

Då Vägverket larmade om materialet hade redan omkring 15 000 kubikmeter hyttsten använts i Älvsbyn som utfyllnad under Älv-

åkra IP. Oron att tungmetaller och svavel skulle hamna i Korsträskbäcken och Piteälven via lakvatten var stor. De första testerna av vattnet från Älvåkra visade dock på ett bra pH-värde, men Ingrid Karlsson, miljö-och byggchef, är fortsatt skeptisk till hyttstenen.

- I samband med snösmältningen kommer vatten från planen att analyseras igen. Vi litar inte på materialet och vill därför se regelbundna kontroller i många år, då vi inte vet vad som händer på sikt, säger hon.

Hon är tveksam till att hyttsten överhuvud taget användes under gräsplanen.

- När det används under asfalt rinner inte så mycket vatten igenom. Men hos oss ligger det under gräs så det blir naturligt större vattengenomströmning. Hyttsten är väl egentligen inte rekommenderat för denna typ av projekt och hade vi på miljö-och bygg blivit tillfrågade innan hade vi avrått.

Restriktioner

Om Vägverket nu ska börja använda hyttsten igen kommer det ske med restriktioner. Enligt Gunnar Zweifel har man via undersökningarna bland annat sett att ju större diameter på hyttstenen desto större risk för sur urlakning.

- Vi kommer välja mindre material i framtiden och en bedömning från fall till fall måste göras om hyttsten är lämplig att använda. Vi kommer även ställa större krav på SSAB och deras materialdeklarationer.

Sedan i fjol har lagen om användandet av restmaterial också ändrats, så den som vill använda sig av exempelvis hyttsten är nu anmälningsskyldig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om