Väglaget kritiseras efter dubbla olyckor

Två olyckor på tio dagar har blåst nytt liv i debatten kring väg 94. Yrkeschaufförer kritiserar väglaget och bybor ifrågasätter hastigheten.

Trafikverket planerar att göra om vägen mellan Älvsbyn och Vistträsk. Kanske blir det sista vintern med djupa spår i vägen om renoveringen blir av i sommar.

Trafikverket planerar att göra om vägen mellan Älvsbyn och Vistträsk. Kanske blir det sista vintern med djupa spår i vägen om renoveringen blir av i sommar.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2018-01-04 21:00

Vägen mellan Älvsbyn och Vistträsk har varit ett samtalsämne av en rad anledningar de senaste åren. Framför allt har vinterväglaget kritiserats – ofta efter olyckor på sträckan.

Under en tiodagarsperiod runt jul har två olyckor inträffat längs vägen och kritiker har återigen gjort sig hörda.

Först fick en bil sladd och kolliderade med en mötande bil vid korsningen till Storsund och i lördags fördes en kvinna till sjukhus efter att två bilar med totalt fem personer krockat mellan Korsträsk och Vistträsk.

Cenneth Johansson jobbar på hemtjänsten och kör vägen ibland upp till 8-10 gånger per dag. Han menar att vinterväglaget har varit dålig i flera år.

– Det gäller att ta det försiktigt och anpassa hastigheten. Men kommer det folk utifrån som inte vet om det så är det ju rent livsfarligt på vissa ställen, säger han.

Det är obehagligt att få möte längs den spåriga vägen.

– Man får vara mer uppmärksam, allt jag kan hålla reda på är ju mitt eget. Det har varit många tillbud man har varit med om efter den där vägen, säger Cenneth Johansson.

Han tycker att det är Trafikverkets ansvar.

– Plogsvängen gör så gott de kan utifrån de förutsättningar de har. Det är Trafikverket som måste skicka ut dem tidigare. Åkarna har ju sitt att tänka på.

Yrkeschaufförer som kör vägen dagligen riktar också kritiken mot Trafikverket.

– Det är inte de som kör som ska ha kritik, de kan sin sak. Det är Trafikverket som måste se över det där, säger en chaufför.

Trafikverket bestämmer när vägen ska plogas, sandas och isrivas.

Spårbildningarna längs vägen är tecken på att tidspressen på plogbilen är för hög menar kritiker.

– De måste ju köra i 40-50 kilometer i timmen. Du skulle få samma resultat med en Ferrari med plog. Det är så illa skött det där.

Många bybor har även kritiserat hastigheten längs vägen – inte minst genom byarna.

Genom Korsträsk höjde Trafikverket hastigheten från 70 till 80 kilometer i timmen trots att bybor, busschaufförer och till och med polisen vädjade om en sänkning.

Tidigare kommunalrådet Bill Nilsson kämpade för att få ner hastigheten vid Kanis under sin tid som kommunstyrelsens ordförande – men även där valde Trafikverket att höja hastigheten i stället.

– De bör se över hastigheten genom byarna och vid Kanis. Kanske även sätta upp en fartkamera någonstans, exempelvis i Korsträsk där det är mycket barn, säger Bill Nilsson.

Trafikverkets vägar

E4:an och E10:an plogas när det kommit en centimeter snö. Plogbilen har fyra timmar på sig att ploga sträckan. Fyra timmar efter avslutat snöfall ska det finnas åtminstone snö- och isfria hjulspår på vägen. Vägarna saltas normalt.

Övriga vägar i Norrbotten plogas när det kommit två centimeter snö. Plogbilen har fem timmar på sig att ploga sträckan. Fem timmar efter avslutat snöfall får det ligga högst två centimeter snö på vägen. Vägarna sandas normalt.

Är det kallare än sex minusgrader accepteras en del snö och is på vissa vägar även efter halkbekämpning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!