Nordebo deltog bland annat i den så kallade medborgarkampanjen. En namninsamling för att kommunalrådet, kommunchefen och socialchefen skulle avgå på grund av LVU-skandalen. Hon skrev också en insändare i Piteå-Tidningen med rubriken "Ledningen i Älvsbyn har stoppat huvudet i sanden".
Vid tillfället var hon anlitad av Älvsbyns kommun för att skriva en artikel efter varje näringslivsfrukost under 2023.
– När frukosten var klar i november kom dåvarande samhällsbyggnadschefen och sa att han säger upp avtalet med omedelbar verkan. Jag frågade varför och fick till svar att "du kan inte skriva insändare när du har uppdrag åt kommunen". Jag lusläste mitt avtal och ansåg att det var ett brott mot kontraktet så jag fakturerade dem enligt avtal, säger Elisabet Nordebo.
Kommunen bestred fakturorna både från november och december. Fakturorna lämnades till Kronofogden och kommunen valde att ta det till domstol. PT har följt ärendet i rätten via protokoll. Vid den muntliga förberedelsen i tingsrätten så lade sig kommunen till slut. Då hade kommunen redan betalat novemberfakturan och gick med på att betala skulden för december tillsammans med förseningsavgifter, ränta och rättegångskostnader.
– Det ursprungliga beloppet var 2 700 kronor. En droppe i kommunens budget och inte heller avgörande för min ekonomi. Nu blev det 4 000 kronor dyrare för dem med ränta, förseningsavgift, min avgift till Kronofogden och juridisk rådgivning, säger Elisabet Nordebo.
Hon ser det brutna kontraktet och vägran att betala som ett solklart fall av försök till repressalier från kommunen för att hon vågade uttrycka sin åsikt om LVU-skandalen.
– Här gjorde kommunen ett försök att bryta mot yttrandefriheten, tryckfrihetsförordningen och meddelarfriheten som alla är grundlagsskyddade. Som samhällsmedborgare och uppdragstagare åt en myndighet har man ett rättsligt skydd att aldrig utsättas för repressalier för att man uttrycker en åsikt. Det har irriterat mig mest, att man ägnar sig åt maktmissbruk på det här viset, säger Elisabet Nordebo.
Viktor Kåreborn, samhällsbyggnadschef i Älvsbyn, fick det här ärendet i sitt knä då han tillträdde tidigare i höst.
– Vi hade olika uppfattningar om lojalitet. Vi hade beställt positiva artiklar om Älvsbyns näringsliv utifrån frukostarna, men vi bedömde att detta var oförenligt med hennes andra åtaganden. Vi ansåg att kampanjen mot kommunledningen gjorde situationen problematisk, säger Kåreborn.
Hur tänker ni kring att det kan tolkas som repressalier?
– Vår bedömning då var att uppdraget var oförenligt med kampanjen som pågick. Det gällde en upphandlad konsult, inte en anställd inom kommunen, så vi hanterade situationen utifrån det perspektivet.
Oavsett bör hon väl fått betalt för tiden hon var kontrakterad?
– Där omprövade vi vår ståndpunkt och hittade en lösning. Vi har nu beslutat att betala även för december.
Behandlas yttrandefriheten olika beroende på om man är konsult eller anställd?
– Egentligen inte. Yttrandefriheten är väldigt viktig för oss, men i det här specifika fallet gjorde vi den bedömningen utifrån de omständigheter som rådde just då.
Varför drev ni det så långt?
– Vi ville få det prövat ordentligt och säkerställa att vi hanterade det korrekt. Det är bra att frågan blev prövad. Det fanns en oenighet om hur vi såg på avtalet, men nu är saken utredd. Vi tar vårt ansvar från kommunens sida och följer det som fastställdes under förhandlingen i rätten, säger Viktor Kåreborn.