Från det att Andreas gjorde anmälan tills förundersökningen lades ner gick det närmare fyra månader. Motiveringen till att den lades ner var att brottet begåtts utomlands och att bevisning inte fanns tillgänglig här.
– Men det är ju ett svenskt företag med momsredovisningsnummer, svenskt bankgiro, en svensk bic-kod. Mannen har till och med enskild firma så att organisationsnumret är samma som personnumret. Allt är ju svenskt. Ändå säger man att det begåtts utomlands, och att bevisning inte finns tillgänglig? Ska det vara så här enkelt att lura folk? säger Andreas Nilsson.
På fritiden pysslar Andreas Nilsson med lite reklamtryckeri. I dagsläget har han en printer och en maskin som klipper, de skulle ersättas av den här maskinen som både kan trycka och klippa. Mannen verkade kunnig på den här sortens maskiner, men när Nilsson begärde fraktnumret efter att mannen skulle ha skickat maskinen var det alltid något problem. Sen slutade mannen till slut att svara i telefon.
Just "bristen på bevis" är något som Andreas Nilsson också ifrågasätter, då han själv har en hel del som de borde titta på.
– Polisen har aldrig kontaktat mig under de här månaderna för att fråga om vad jag har. Jag har ju fakturor, mejlkonversationer från första kontakt och framåt med offerter. Varför har man inte begärt att få något av detta? Istället lägger man bara ner förundersökningen, säger Nilsson.
Han är en av flera som hört av sig till Piteå-Tidningen efter andra artiklar om bedrägerier. I en av dem svarar bedrägericenters gruppchef, på frågan om det är svårt att utreda bedrägerier, att "Nej, om det skett penningtransaktioner så finns det spår att gå efter."
– Här har det ju skett överföringar, och det är till ett svenskt företag. Så hur svårt kan det vara? Nu har ägaren som jag haft kontakt med avregistrerat firman nyss, säger Andreas Nilsson.
Han räknar inte med att få återse ett öre av sina pengar, men är djupt besviken på rättssamhället.
– Ska det få vara så här enkelt att blåsa någon? Det är det jag är kritisk till. Jag kommer att begära en överprövning och göra en JO-anmälan. Jag har varit i kontakt med brottsofferjouren några gånger och de tyckte det var konstigt att det var nedlagt och de rådde mig att gå vidare med det här, säger Nilsson.