Utmaning: Flyktingar ska vilja stanna

Älvsbyns kommun har dubbla avtal med Migrationsverket när det gäller flyktingar: Dels som flyktingmottagare för 70 personer per år, dels som boendefilial för asylsökande, för närvarande 200-250 personer.

Migrationsverket i Boden står för en ytterst spartansk inredning i lägenheterna för asylsökande i Älvsbyn: Sängar och köksbord med några stolar. Har man tur kan de som bott där tidigare ha lämnat kvar en begagnad soffa som i den här bostaden på Hallonstigen.

Migrationsverket i Boden står för en ytterst spartansk inredning i lägenheterna för asylsökande i Älvsbyn: Sängar och köksbord med några stolar. Har man tur kan de som bott där tidigare ha lämnat kvar en begagnad soffa som i den här bostaden på Hallonstigen.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-12-27 06:00
Sedan Älvsbyns kommun startade med flyktingmottagning 1989 har cirka 500 utländska personer varit involverade. Merparten anlände under mottagningens första sex år. Hur många av flyktingarna som stannat kvar och är kommunmedborgare i dag är inte känt. Däremot har det noterats att befolkningsandelen med utländsk härkomst ökat med 85 personer.
Förra året tog Älvsbyn emot 22 flyktingar. Vid halvårsskiftet i år var antalet uppe i nio personer.
Trendbrott
Som flyktingmottagare får kommunen en grundersättning på cirka 540 000 kronor per år. För varje mottagen vuxen betalar staten ett schablonbidrag på 181 400 kronor, för barn 111 400 kronor. Pengarna betalas ut kvartalsvis under två år. Flyttar personen följer scablonbidraget med till mottagande kommun.
- I Älvsbyn har grundersättningen i huvudsak täckt kostnaden för en socialsekreterarlön. Det individbaserade bidraget har framför allt använts till försörjningsstöd och SFI, svenska för invandrare, säger kommunens ekonomichef Mats Björk och berättar om en förestående organisationsförändring:
- Traditionellt har kommunerna organiserat flyktingmottagningen under socialtjänsten, men nu har det skett ett trendbrott: Från att ha räknats som en social belastning ser vi flyktingarna som en resurs.
- Därför planerar vi inom kort att överföra verksamheten till utvecklingsavdelningen och anställa en integrationssamordnare.
Hyresintäkter
Förutom flyktingmottagning har Älvsbyns kommun också ett avtal med Migrationsverket i Boden om att ordna boende för asylsökande. För närvarande är 66 lägenheter uthyrda för ändamålet.
- Hyresintäkterna uppgår till 2,8 miljoner kronor per år, en väsentlig summa för Älvsbyns Fastigheter AB, konstaterar Mats Björk.
- De asylsökande tillhör Migrationsverkets ansvarsområde. Det enda kommunen måste stå för är att erbjuda skolgång för medföljande barn från förskoleåldern och upp till gymnasiet.
Chans att växa
För Mats Björk är ekvationen enkel:
- Ju fler av Älvsbyns cirka 250 asylsökande som får uppehållstillstånd, desto större chans för kommunen att växa invånarmässigt. Utmaningen ligger i att få dem att vilja bo kvar, ett ansvar som alla måste hjälpas åt med.
FAKTA Asylsökande och flyktingar
Asylsökande är en utlänning som kommit till Sverige och sökt asyl
(= uppehållstillstånd) efter inresan eller vid gränsen och väntar på besked om han/hon ska få stanna eller ej
Migrationsverket ansvarar för att pröva ansökningar från asylsökande, erbjuda bostad och organisera sysselsättning under väntetiden
Om en asylsökande får permanent uppehållstillstånd, PUT, räknas han/hon som flykting och flyttas över från Migrationsverkets organisation till någon av landets kommunala flyktingmottagningar
Mottagarkommunen får statlig ersättning för att under 24 månader från det att PUT utfärdats svara för boende, försörjningsstöd, svenskundervisning, integration med mera för flyktingen. Därefter räknas han/hon som vanlig medborgare och förväntas klara sig själv
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om