Uteslutna och helt ignorerade

Först utesluter de undersköterskor från satsningen på undersköterskor. Sedan vägrar cheferna träffa sin personal. ”Det är fruktansvärt skrämmande”, säger Ingrid Nilsson.

Frångått. Personalen tycker inte att kommunen följer avtalet mellan SKL och Kommunal.

Frångått. Personalen tycker inte att kommunen följer avtalet mellan SKL och Kommunal.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2016-09-18 16:00

Älvsbyns kommun väljer likt Piteå kommun att inte inkludera undersköterskor inom handikappomsorgen i satsningen på undersköterskor.

Förslaget som ska skrivas på i oktober är att en förhandlingspott på 520 kronor kommer gå till alla som jobbar inom vården – men de som tituleras undersköterskor har en pott med 500 kronor extra.

Personalen på gruppboendet Almen har titeln vårdare och ställer sig frågande till vad som skiljer deras arbetsuppgifter från kollegorna på Nyberga på andra sidan vägen – som får ta del av satsningen.

– Vi skulle vilja ha en arbetsbeskrivning och få veta skillnaderna på vårdare och undersköterska. Vad gör vi och vad gör dem, säger Ingrid Nilsson, utbildad undersköterska.

Hon menar att det i första hand inte handlar om pengar – utan om principen.

– Vi har gått en utbildning som kommunen pushar en till att göra och sedan får vi inte tillgodoräkna den. Varför ska vi utbilda oss?

Personalen tycker att kommunen har frångått det nya avtalet. Där står det att ”i verksamheter där titeln undersköterska saknas avses anställda med liknande uppgifter och undersköterskeexamen”.

– Det där tycker vi är solklart, så vi trodde absolut inte att det här var något att diskutera, säger Ingrid Nilsson.

De senaste veckorna har personalen vädjat till chefer och politiker. De vill till att börja med träffa socialchef Hans Nyberg och personalchef Karin Berglund – men där har man fått ett blankt nej.

– Det kan jag tycka är fruktansvärt skrämmande. Att vi som arbetstagare inte får träffa våra chefer. Vi kommer inte med 20 personer, vi kanske är 2-3 stycken. Men nej, de har inget att säga till oss. Det tycker vi är ledsamt, säger Ingrid Nilsson.

Sex av tolv vårdare på Almen har undersköterskeutbildning. Ewa Nordqvist är en av dem som inte är undersköterska – men har likvärdig utbildning.

– Vi gör precis samma jobb. Frågan är ju vad vi ska utesluta i vårt arbete när vi inte gör samma som äldreomsorgen? Ska vi utesluta provtagningar och omläggningar, och vem ska vi överlåta det till, säger hon

Personalen har även mejlat till politikerna i personalutskottet.

– Socialdemokraterna går ut med lika lön för lika arbete, men de menar ju det uppenbarligen inte, säger Ewa Nordqvist.

Att fortsätta göra alla de arbetsuppgifter som en undersköterska gör utan att få ta del av satsningen är inget personalen på Almen har lust att göra.

– Det här med kvarboende principen är också en fråga, hur blir det med den? Vi vårdar dem i livets slutskede, och det kräver också sitt. Likväl som Nyberga och Ugglan så gör vi även det, säger Ingrid Nilsson.

Avtalet kommer att ställa många frågor.

– Som eleverna från gymnasiet till exempel, som ska bli undersköterskor. Inte kan de ju gå här och lära sig av oss om inte vi räknas som undersköterskor, säger Ewa Nordqvist.

För henne känns det som att kommunen ser personalen som undersköterskor när det passar och som vårdare när det passar.

Personalen hoppas att kommunen tänker om.

– Det är bisarrt att bara gå efter titel. Kommunen kommer att bita sig själv i rumpan, säger Ingrid Nilsson.

Vad säger ni om förslaget blir verklighet?

– Att det är synd att vi inte bor i en större stad. Då hade vi kunna säga upp oss och få jobb på landstinget.

Bakgrund

Regeringen satsar på att höja statusen för undersköterskor genom en löneförhöjning.

Undersköterskor inom handikappomsorgen tituleras vårdare eller boendehandledare.

Piteå och Älvsbyns kommuner väljer att enbart gå efter titeln och utesluter handikappomsorgen från satsningen.

Skellefteå och Luleås kommuner har valt att tolka det nya avtalet på ett annat sätt och inkluderar alla med undersköterskeutbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om