För att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden krävs ofta bra språkkunskaper och en utbildning. De senaste två åren har nio Älvsbybor med invandrarbakgrund fått just det genom den specialanpassade undersköterskeutbildningen på Framtid i Norr.
- De har läst samma vårdkurser som vilken usk-utbildning som helst, men under dubbla tiden för att även hinna med extra svenska. Vad jag vet är vi de enda i fyrkanten som har en sådan här utbildning, säger Agneta Andersson, delägare i företaget.
Vitt skilda länder
Älvsbyns kommun har köpt kursen av företaget, som även har den lagstadgade sfi-undervisningen (svenska för invandrare). Deltagarna kommer från vitt skilda länder som Kina, Tyskland, Etiopien, Irak och Ryssland.
- Vi måste integrera oss annars hamnar vi helt utanför samhället. Kursen har inte varit lätt, men tack vare att lärarna förklarat på vår nivå har det gått, säger nyblivna undersköterskan Asiyat Gasanbekava från Dagestan.
En annan som tog emot sitt diplom i går var Hijran Khazaal från Irak. Hon vikarierar nu på Tärnstigens gruppboende, men har mer utbildning i tankarna.
- Jag vill studera vidare och läsa till sjuksköterska på universitetet. Jag har några kurser kvar, men till hösten kan jag kanske söka in, säger hon.
Språkbehov
Flera av deltagarna som i går tog sin examen har redan börjat jobba som vikarier inom omsorgen. Och Agneta Andersson hoppas att de stannar i Älvsbyn och får fasta jobb.
- Kommunen har problem med utflyttning, och får vi då utbildade invandrare att stanna tillför de mycket till samhället. I framtiden kommer ju även olika språkbakgrunder vara nödvändiga i exempelvis äldrevården, när våra nya svenskar blir gamla, säger hon.