Den uppsagda kommunmedarbetaren menar att upprinnelsen till konflikten var en Lex Sarah-anmälan som denne gjorde 2019. Enligt personen föll detta inte i god jord.
– Jag upplevde det så. Det var aldrig uttalat, men jag märkte hur chefens attityd mot mig förändrades då jag agerade som skyddsombud. Då jag önskade skift fick jag inga skift, jag blev förbisedd i turordningen. Allt blev svårare för mig.
Chefen, som inte delade den anställdes uppfattning, kallade i januari 2020 personen till ett möte där HR-personal på Älvsbyns kommun deltog. Den enskilde uppfattade att HR tog parti för chefen och gjorde därefter en anmälan om kränkande särbehandling.
– Jag kände inget stöd. Läkaren på hälsocentralen sjukskrev mig en månad senare men hänvisade mig därefter till företagshälsovården då han ansåg att det är arbetsrelaterat och att det är företagshälsovården som ska stå för sjukskrivning och konfliktlösande samtal.
I april beviljades den kommunanställde ett möte med en läkare på Jobbhälsan i Norr där chefen skulle delta. Läkaren bedömde arbetsförmågan till helt nedsatt och sjukskrev hen tolv dagar till att börja med. Läkaren skriver i intyget att arbetsgivaren har påbörjat utredningar, men att patienten mår allt för dåligt psykiskt för att arbeta och önskar opartiskt stöd och hjälp med konflikthantering och utredning.
– Företagshälsovården ansåg att vi skulle komma igång med konfliktlösande samtal och att jag skulle vara fortsatt sjukskriven för att på sikt kunna jobba 25 procent. Men Älvsbyns kommun nekade mig en till läkartid med motiveringen att de inte använder sig av företagshälsovårdens läkare för sjukskrivning. Istället hänvisade de mig till hälsocentralen.
Då kontaktade personen sin hälsocentral igen.
– Hälsocentralen stod fast vid att sjukskrivningen ska skötas av företagshälsovården. Jag hamnade i ett moment 22.
Sjukintyget gick ut i slutet på april och personen gick då inte till jobbet vilket ledde till att personen blev uppsagd två månader senare, efter cirka 20 år som anställd inom Älvsbyns kommun.
– De menar att olovlig frånvaro är skäl för uppsägning, men jag mådde för dåligt för att gå till jobbet. Jag tycker det är skandal av Älvsbyns kommun att inte erbjuda mig fortsatt hjälp av företagshälsovården då jag hänvisas dit av primärvården.
– Är det verkligen så att ingen i Älvsbyns kommun får bli sjukskriven av företagshälsovårdens läkare? Eftersom jag fick ett första besök känns det som en efterhandskonstruktion för att de ville bli av med mig.
Utöver läkarbesöket har den anställde innan dess haft två träffar med samtalsstöd där chef och HR varit med.
– Företagshälsovården ville ha fortsatt kontakt, men arbetsgivaren föreslog att jag och min chef skulle träffas utan stöd, men det klarade inte jag av då jag kände mig så kränkt av min chef.
Uppsägningen har förhandlats av Kommunal på central nivå och den uppsagda personen har krävt 32 månadslöner i skadestånd plus sex månadslöner i uppsägning. Kommunen har erbjudit nio månadslöner.
– Om man har jobbat så länge som mig har man rätt till 32 månadslöner om man blir osakligt uppsagd. Men i dag (torsdag) fick jag vet att Kommunal inte kommer att gå vidare med det. Jag känner mig sviken av facket och jag anser att arbetsgivaren brustit i sitt rehabiliteringsansvar.