Upprörda känslor hos barnskötare i Älvsbyn

"Man höjer inte kvalitén i förskolan med att säga upp en massa personal med 20-30 års erfarenhet utan med att minska barngrupperna." Det vill barnskötarna i Älvsbyns kommun göra klart för politikerna i kommunstyrelsen innan frågan om yrkesgruppens framtid avgörs på måndag.

Barnskötarna i Älvsbyns kommun, här representerade av från vänster Doris Olofsson, Lena Grahn (skymd), Eva Bergman, Lisbeth Högnelid, Maud Sandberg, Siv Sandström, Sirpa Lundkvist och Ann-Christin Karlsson, befarar att kommunstyrelsen kommer att säga ja till tjänstemannaförslaget att ta bort deras yrkeskategori helt och hållet.

Barnskötarna i Älvsbyns kommun, här representerade av från vänster Doris Olofsson, Lena Grahn (skymd), Eva Bergman, Lisbeth Högnelid, Maud Sandberg, Siv Sandström, Sirpa Lundkvist och Ann-Christin Karlsson, befarar att kommunstyrelsen kommer att säga ja till tjänstemannaförslaget att ta bort deras yrkeskategori helt och hållet.

Foto: Leonard Goldberg

ÄLVSBYN2010-11-05 06:00
För barnskötarna i Älvsbyn förändrades anställningsvillkoren radikalt 2008 då kommunstyrelsen rev upp beslutet att förskolans bemanning skulle bestå av 53 procent förskollärare och 47 procent barnskötare.
Detta med anledning av att Skolverket året innan gjort en inspektion av kommunens förskoleverksamhet och kommit fram till att det fanns för lite pedagogisk personal.
Procentsatsen plockades bort.
I stället skrevs det in i att Älvsbyns kommun skulle ha som mål att öka antalet förskollärare i förskolan.
- För våra medlemmar har det resulterat i att 15,78 årsarbetare barnskötare avvecklats på två år. Så kommer det att fortsätta tills alla barnskötare skickats ut i kylan, om inte politikerna tänker om, konstaterar Ann-Sofie Wåhlström, ordförande för Kommunal sektion 7.
"Som ett löfte"
Två veckor före höstens val bjöd barnskötarna in kommunalråd Bill Nilsson (S) och personalutskottets ordförande tillika ordförande i barn- och utbildningsnämnden Erika Sundström (S) till ett möte angående sin ovissa anställningssituation.
- Vi berättade att vi mår dåligt för att flera av våra kollegor blivit uppsagda, bland andra en 60-årig barnskötare som jobbat 19 år åt kommunen, men också för att vi lever i en ständig oro över vad som ska hända med våran yrkesgrupp, berättar Sirpa Lundkvist.
- Bill Nilsson höll med oss om att kommunen gör fel som behandlar sin personal så här illa efter 20-30 års tjänst och visade förståelse för vår situation. Vi uppfattade det han sa som ett löfte att den socialdemokratiska ledningen kommer att ta sitt politiska ansvar i den här frågan.
- Erika Sundström sa inte så mycket, men vi tog för givet att hon skulle lyfta frågan i personalutskottet. Det har hon bevisligen inte gjort, eftersom det nu ligger ett tjänstemannaförslag på kommunstyrelsens bord om att yrkeskategorin barnskötare ska vara borta helt från förskolan senast 2020.
Tänkvärda frågor
Merparten av barnskötarna är över 50 år.
- Hur kan arbetsgivaren begära att vi ska skaffa oss en högskoleutbildning i den här åldern för att få jobba kvar? Och hur kan ett arbete som man lagt ner sin själ i under 25 års tid plötsligt vara värdelöst? Är all fortbildning vi gått tillsammans med förskollärarna under årens lopp bortkastad tid? undrar Lisbeth Högnelid och får medhåll av sina kollegor.
- Vem är det som styr i Älvsbyns kommun? Är det politikerna eller tjänstemännen? frågar de sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om