- Vi ville båda att fler skulle få njuta av den vackra naturen och Lars-Fredrik ville skydda skogen från avverkning, säger hans änka Aina Karlsson som i går fick klippa av bandet och förklara Fredriksberg för invigt.
Återvinning
Omkring 30 hektar har upplåtits till upplevelseskogen. En bred gångstig har anlagts uppför berget med vilobänkar tätt utplacerade för att alla ska ha möjlighet att komma ut i naturen. Efter några hundra meters vandring finns en raststuga med kamin uppsatt, samt toaletter och flera vindskydd. Allt är byggt med hänsyn tillnaturen.
- Träden vi avverkade för att göra stigen har sedan används till att timra upp stugan och bakvalerna, säger Joel Lundberg från Skogsstyrelsen.
Det är Älvsbyns kommun, Skogsstyrelsen och hotell Storforsen som samarbetat för att skapa upplevelseskogen. Cirka 700 000 kronor har projektet kostat och hälften av de pengarna kommer från statligt
bidrag för naturvård.
"Fredriks stuga"
Själva jobbet med att bygga vindskydd, eldstäder och annat har skett av Gröna jobb, men när dessa försvann vid årsskiftet blev det svårt att få skogen klar inom den tänktatiden.
- Det har varit smått
kaotiskt, men vi fick det färdigt. Nu sköter området sig själv och ska få växa upp till gammelskog med ännu högre naturvärden, säger Joel Lundberg.
Förutom den lättåtkomliga naturupplevelsen finns informativa skyltar uppsatta där besökarna får lära sig mer om skogen de går i.
Den officiella premiärvandringen på tisdagen gick upp till raststugan som också den är uppkallad efter Lars-Fredrik.
- Det känns underbart att sitta här inne i "Fredriks stuga" och jag tror att han är väldigt belåten från sin himmel, sa Aina Karlsson under kaffepausen inne i stugvärmen.