Upplevde kränkningar i två år – anmäldes inte av rektor

Barn- och elevombudet kritiserar Älvsbyns kommun efter att en rektor inte anmält kränkande behandling till huvudmannen. Därmed anses man ha brutit mot anmälningsplikten.

En rektor anmälde aldrig upplevda kränkningar till huvudmannen Älvsbyns kommun. Barn- och elevombudet riktar därför kritik mot kommunen.

En rektor anmälde aldrig upplevda kränkningar till huvudmannen Älvsbyns kommun. Barn- och elevombudet riktar därför kritik mot kommunen.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-02-18 19:00

I anmälan till barn- och elevombudet uppgav vårdnadshavaren att en elev utsatts för kränkande behandling sedan två år tillbaka. Av flera elever men främst av en särskild elev. Kränkningarna ska bland annat ha bestått av verbala hot. Anmälaren har varit i kontakt med skolan, men ansåg att skolan inte har tagit kränkningarna på allvar.

Huvudmannen (Älvsbyns kommun) har uppgett att de inte fått kännedom om kränkningarna under den aktuella perioden men att man känner till att det har funnits smärre konflikter mellan några olika elever i klassen. Skolan ska ha haft samtal med eleverna kring konfliktlösning. 

Huvudmannens inställning till kränkningarna är att eleven inte utsatts för kränkande behandling, men att olika händelser och incidenter som skett i klassen har utretts och att åtgärder har vidtagits. Ombudsmannen har inte kunnat klarlägga att det handlat om vad de definierar som kränkningar från det material de har att tillgå, men framhåller att det inte betyder att de på något sätt ifrågasätter känslan av utsatthet som barnet känt.

Enligt skollagen är personal på skolan som får kännedom om att en elev blivit utsatt för eller känner sig utsatt för kränkande behandling skyldig att anmäla det till rektorn och rektorn i sin tur är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Det har rektorn inte gjort. Istället har skolan själv utrett ärendet utan att anmäla till kommunen. Utredningen som gjorts anses dock vara fullgod. 

– Det är så klart väldigt tråkigt att det ska behöva gå så långt att vi får kritik från såna håll, men samtidigt är det bra att instanser som barn- och elevombudet finns så att de kan peka ut såna här brister så att vi kan åtgärda de bristerna så det är absolut bra att de finns till, säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyns kommun.

Eftersom eleven i fråga inte längre går kvar på den aktuella skolan så avstår barn- och elevombudet från att ingripa. Några böter döms inte heller ut mot kommunen. Men ombudet förutsätter att kommunen generellt fortsätter att arbeta med att motverka kränkande behandling.

– Och det gör vi ju. Det är ett arbete som aldrig stannar upp utan vi fortsätter alltid att arbeta mot kränkningar så att alla elever ska kunna känna sig trygga i alla våra skolor oavsett ålder, säger Jan-Erik Backman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!