Upphävt besöksförbud utan att tumma på säkerheten

Nu kan man snart besöka äldreboenden igen, även om pandemin inte är över. "Nu bygger allt på att alla tar sitt ansvar. Det är superviktigt", säger Annika Nilsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson jobbar på att göra det säkert för de boende att få besök av sina anhöriga. Det kan innebära besöksrum, munskydd och lots till handspriten.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson jobbar på att göra det säkert för de boende att få besök av sina anhöriga. Det kan innebära besöksrum, munskydd och lots till handspriten.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2020-09-29 11:19

Fokus för de anställda i äldreomsorgen kommer nu ligga på att informera anhöriga och lotsa och hjälpa dem att besöka Älvsbyns boenden på ett så säkert sätt som möjligt.

– Rekommendationerna kommer bli så att vi uppmuntrar folk att man ringer före man tänkt besöka oss. Då kan man ställa lite frågor och stötta dem i beslutet om de ska komma hit eller inte. Och sen också att man helst bara hälsar på en och en åt gången, kanske två som mest, säger Annika Nilsson.

Det är i slutändan de boende som ska bestämma om de vill ha besök. Det finns en problematik med att de flesta som bor på äldreboende i Älvsbyn har någon slags funktionsnedsättning, exempelvis demens, som gör det svårt att fatta sådana beslut. Många boende är också oroliga över att det ska bli mycket spring när det släpps på förbudet.

– De är oroliga att många kommer samtidigt så att det blir trängsel. Våra enheter är inte särskilt stora och då blir det svårt att hålla avstånd. Vi vill gärna ordna något slags besöksrum så kan man underlätta att göra det under ordnade former. Då kan man sprita av ytor och göra det tryggare, säger Annika Nilsson.

Även om Sverige inte ser någon riktig andra våg som många andra länder i Europa gör just nu så är bekräftade fall ändå på en svag uppgång. Man ser klusterutbrott i landet här och var, ofta kopplat till ungdomar som har fester och liknande. Ungdomar klarar sig i regel bra från smittan, men det är viktigt att hålla avstånd och kanske ta en funderare över om man måste åka dit.

– De blir potentiella smittbärare om de vill hälsa på farmor och mormor. Tittar vi på Europa är det jättebesvärligt just nu. Vi vill behålla den låga smittspridningen vi haft i Norrbotten. För det är absolut inte över, säger Nilsson.

Hur har de boende upplevt isoleringen? Har det varit tungt för många?

– Inte i någon större utsträckning. I regel så har man haft stor förståelse för situationen. Vi har haft våra riktade besök vid de här besöksskärmarna och det har fungerat väldigt bra, säger Nilsson.

Utöver handsprit så kan man också erbjuda munskydd både för de boende och de besökande.

– Så kan det kännas att det blir en lite tryggare situation om man vill ha det. Vill inte säga att man ska kunna kramas men då kan man vara lite närmare i alla fall, säger Annika Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!