Unikt projekt ger arbetslösa chans

Arbetsmarknaden är dåligt anpassad efter individer som bryter mot normer. Med hjälp av matchare och språkstöd ska fler ut i arbete.

Kommunalråden Helena Öhlund (Älvsbyn) och Lotta Åhman (Arvidsjaur) var på plats.

Kommunalråden Helena Öhlund (Älvsbyn) och Lotta Åhman (Arvidsjaur) var på plats.

Foto: Maria Johansson

Älvsbyn2017-10-25 17:33

Projektet Kompetens för alla, Kofa, riktar sig till personer med funktionsnedsättning och nyanlända invandrare. Grupper med väldigt hög arbetslöshet.

Piteå kommun är projektägare, men även Arvidsjaur och Älvsbyn deltar.

– 250 personer ska delta i projektet. I dag har vi skrivit ut 126 personer och ungefär 60 procent av dem har gått till arbete eller studier, säger projektledaren Ylva Lindström.

Med matchare och språkstöd får deltagarna en bra väg in i arbetslivet – och stöd och coaching även när de har kommit ut på arbetsplatsen.

– Det här är ett sätt vi behöver jobba på med de här grupperna. Piteå kommun har tillsvidare anställt både matcharen och språkstödet även efter projekttiden. Vi tänker fortsätta att jobba på det här sättet, säger Ylva Lindström.

En viktig del i projektet är att ge arbetsgivare mer kunskap och på arbetsplatserna som tar emot deltagare utses en handledare som får gå en utbildning hos kommunen.

I Älvsbyn har man hittat lokala lösningar med folkhögskolan och vuxenutbildningen för att underlätta för deltagarna som är nyfikna på studier. De kan under sex veckor testa på studentlivet innan de bestämmer sig.

– Man kanske testar en kurs eller kommer och lånar böcker och sitter med på lektionerna under en tid. Det är några som har provat och valt att inte fortsätta. Någon som har haft funderingar på att plugga en längre tid, men sett att "det är inget för mig just nu". Men det finns dem som har fortsatt också, där det har funkat bra, säger Anne Labba, arbetskonsulent i Älvsbyn.

Hasse Fjellström är matchare på Piteå kommun.

– Jag träffar deltagarna väldigt ofta och lär känna personerna så att jag har något att sälja in till arbetsgivaren. Jag lyssnar med arbetsgivaren och kollar vilken profil de kan tänka sig och så ploppar det upp ett eller två namn som jag tycker kan passa in på ett bra sätt.

Matcharna letar jobben som arbetsgivarna inte ens vet existerar.

– Jag är ute jämt. Man kan se att fem man är i full produktion, men de gör tio andra sysslor också som vem som helst kan göra. Då brukar jag tala om att jag har en kille eller en tjej som kan gå in och hjälpa till med just de delarna, säger Hasse Fjellström.

På onsdagen samlades de tre kommunerna i Älvsbyn tillsammans med företag och deltagare. En av deltagarna som berättade om sin resa var Sebastian Karlsson från Älvsbyn.

– Jag hade precis hittat mig själv efter ett tioårigt missbruk när projektet startade, så det var som menat. Alla är värda en chans i livet, säger han.

Projektet pågår till sista augusti nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!