- Tekniken liknar en laxtrappa. Vattnet höjs och fisken kan vila ut i de dammar som bildas mellan trösklarna, säger han.
Först i länet
I veckan befann han sig några mil från Vidsel där Njallebäcken rinner under väg 374, för att installera sin uppfinning på uppdrag av Vägverket. Vägtrummorna vid bäcken blir de första i Norrbotten som utrustas med trösklarna. Tidigare har en tunnel i Filipstad förärats med Bodensarens innovation, men nu är det dags att testa den i kallare klimat.- Det är som speciellt med trösklarna är att de är vikbara. När vårfloden kommer blir det alltså inte översvämningar, utan de viker sig för att sedan resa sig igen när det blir mindre vatten, säger Jan-Erik Almqvist.
Många vandringshinder
Uppfinningen, som är i testfasen, kommer att utvärderas löpande. Från Vägverkets sida hoppas man att det ska visa sig vara ett billigt sätt att hjälpa fiskvandringen.- Omkring 30 till 40 procent av alla gamla vägtrummor är fellagda och blir därmed vandringshinder. Det är ett stort problem, speciellt här uppe där vi har många värdefulla vattendrag, säger Ingela Wikström, miljöutredare hos Vägverket Region Norr.
Regeringen har satt upp miljömål för att få bort de vandringshinder som vägtunnlar utgör. Till 2010 är det tänkt att de flesta ska vara åtgärdade men om målet verkligen nås är osäkert. Med Jan-Erik Almqvists trösklar kan man kanske vara ett gott steg på väg i alla fall.
- Tänk om vi skulle få laxen att vandra uppför Njallebäcken nu, säger Jan-Erik Almqvist skämtsamt innan han drar på sig vadarstövlarna för att bege sig ned till det forsande vattnet för att montera sin uppfinning.