Inger Johansson, 58 år, är född och uppvuxen i Nygård i Älvsbyn. Gårdens stenkällare har funnits sedan 1934 och fungerade som potatiskällare fram tills för fem år sedan.
– Jag skulle ha 30-årsjubileum som företagare och funderade på en festlokal, eftersom jag har lite uthus och byggnader, med lite atmosfär.
Till sin hjälp hade hon kreatören Per Granlund, som bland annat ligger bakom ishotellet i Jukkasjärvi och trädhotellet i Harads.
– Per tyckte att vi skulle placera den inne i ladugården, vid foderbordet, att man skulle ha långbord där. Men det är ett ganska stort rum och så blir det rätt trångt. Så det här var ett bättre alternativ, säger Inger Johansson när PT gästar Polarkällaren, som hon valt att kalla den.
I fem år har Polarkällaren dock varit okänd för de flesta – men nu är tanken att den ska bli mer offentlig.
– Egentligen var det nog för att jag hade gäster här i höstas som tyckte att jag måste gå ut med det här till allmänheten, för de tycker att det är väldigt speciellt.
Vad är det som är så speciellt?
– Man möts av levande ljus och värme från en kamin. Kontrasterna mellan stora stenblock, dekorationer, långbord i trä och ljus och värme, förstummar ofta gästerna. Miljön gör dem lugna och de stannar gärna länge. Det finns inga störningsmoment eller mobiltäckning.
Den 24 november dukar Inger Johansson upp till julbord. Det blir startskottet för ett nytt kapitel för Polarkällaren.
Gästerna kommer att underhållas av riksspelmannen Daniel Wikslund, känd från Bastubaletten.
– Daniel bjuder på en blixtrande uppvisning i fiolackompanjerad sång på svenska, engelska och spanska.
Det blir en intim kväll i den lilla källaren som rymmer 20 personer.
– Musik i en annan miljö kan vara väldigt spännande. Jag var på en opera i ett fähus, det var säkert 300 åskådare som satt på enkla bänkar. Musiken gick rakt in i kroppen, det blev en kollision av den oväntade miljön och den fantastiska sången, säger Inger Johansson.
Det finns fortfarande kvar några platser vid julbordet. Hon samarbetar med andra företagare och kommer att catera mat från lokala restauranger i Älvsbyn.
Hur ser Polarkällaren ut om ytterligare fem år?
– Då har jag plockat in aktiviteter som snöskovandring, caminovandringar och företagsevent. Vi har en stor rikedom här i norr, de långa vita gnistrande kalla vintrarna, norrskenets spel på natthimlen och urskogen. Vi har många gånger blivit hemmablinda och kanske inte ser det som en resurs med det vi har runt omkring oss och många har tappat bort att uppskatta det enkla.