Ungdomar har dansat sig igenom en vecka

Fem timmar dans om dagen. Så har det sett ut på Älvsby folkhögskola den senaste veckan då Dans i Nords årliga läger genomförts. I år slogs det också rekord då femton killar deltog.

Petra Jonsson och Benjamin Gaudet visar upp några av de "dansmoves" de snappat upp under veckan i Älvsbyn. Tillsammans med 79 andra har de dansat fem timmar om dagen.

Petra Jonsson och Benjamin Gaudet visar upp några av de "dansmoves" de snappat upp under veckan i Älvsbyn. Tillsammans med 79 andra har de dansat fem timmar om dagen.

Foto: Kristian Jonsson

ÄLVSBYN2009-07-06 06:00
Det dansas överallt när man kommer in på folkhögskolan. Medan ett pass streetdans drar igång inne i gympasalen övar en kille och en tjej extra ute i foajen. Så här har det sett ut under den senaste veckan.
- Jag är här för att träffa nya kompisar och för att lära mig bättre dans. Det är en hel del svåra hopp och sparkar, me ntill slut sitter de, säger Petra jonsson, 17 år från Piteå, som är på sitt tredje dansläger.
Nya lärare
Under varje lägerdag stöter deltagarna på fyra olika dansstilar; modern, balett, street och break. Det dansas minst fem timmar om dagen.
Till årets läger fanns två nya lärare på plats för att dela med sig av sina stilar och kunskaper. Gita Sandberg och Emma Hedlund kommer ursprungligen från Norrbotten och Luleå men har skaffat sig erfarenhet när de dansat vidare i bland annat Stockholm.
- Alla har sin egen stil. För att bli en riktigt duktig dansare måste man ha många lärare. Därför är det otroligt viktigt att vi har olika lärare här på lägret, berättar Ann Strandberg, danslärare och lägerledare.
Totalt är det 81 ungdomar mellan 13 och 19 år från Junosuando i norr till Göteborg i söder som deltagit på lägret. I år ser könsfördelningen bättre ut än på många år. De femton killarna står för ett rekord i lägrets 17-åriga historia.
Populära danser drar
- Ja, det är rekordmånga killar. Street och break är väldigt populära nu och jag tror att det drar med sig många killar till dansen. Men sen har vi en del grabbar som går balettutbildningen i Piteå, säger Ann Strandberg.
Lägret verkar ha gott rykte runt om i landet. Men så klart är det bara inte dans. Nya och gamla kompisar, att vara hemifrån en hel vecka och en del roliga kvällsaktiviteter har också hunnits med.
- Det känns tråkigt att det är slut nu. Det har gått för fort och verkligen varit askul, tycker Benjamin Gaudet från Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om