Ungas ohälsa nytt fokus för BRA-projektet

PROJEKTSTART. I måndags inledde Intresseföreningen för psykiskt funktionshindrade i Pite älvdal del 2 av BRA-projektet, nu inriktat på psykisk ohälsa bland barn och ungdomar. Först ut att ta del av informationen var högstadie- och gymnasielärare i Älvsbyns kommun.

Älvsbyn2008-01-09 00:00
ÄLVSBYN (PT)BRA står för bemötande, respekt och ansvar, tre ord som eldsjälarna inom IFS i Pite älvdal tagit fasta på i sitt enträgna arbete att sprida kunskap och insikt om psykiska funktionshinder. Syftet är att försöka förbättra livskvaliten för de många människor som är drabbade av psykisk ohälsa. 2005 beviljades föreningen 274 000 kronor av Allmänna Arvsfonden för att dra igång ett informationsprojekt i samverkan med handikappföreningarna och studieförbundet SV Nord.

Målgrupp var personal inom försäkringskassan, arbetsförmedlingen, gode män och allmänheten. Vid informationsträffarna i Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog medverkade bland andra läkare från vuxenpsykiatrin och personliga ombud.

Kvarts miljon
i nya medel

När första delen av BRA-projektet avslutades i juni 2006 överlämnade IFS en utförlig dokumentation till Allmänna Arvsfonden och ansökte samtidigt om att få medel till en fortsättning. I höstas kom beskedet att föreningen beviljats cirka en kvarts miljon kronor igen, denna gång för att fokusera på barn och ungdomars psykiska ohälsa.

Riktat till
skolpersonal

- Vårt nya uppdrag är att rikta oss till skolorna i Pite älvdal. Vi har valt att satsa på personalen på högstadie- och gymnasieskolor, förklarade Anita Renberg då hon hälsade måndagens deltagare i Älvsbyns kommun välkomna till projektets första informationsträff på temat "Att bry sig när någon mår dåligt - det är viktigt."

- Från rektorernas sida har det framförts önskemål om att vi också ska inbjuda ansvariga politiker från barn- och utbildningsnämnder och socialnämnder, så det har vi gjort, fortsatte hon och gjorde en snabbkoll via handuppräckning i biosalongen på Forum hur inbjudan hörsammats: Två ledamöter från socialnämnden, en från bun.

Terapeuter
och läkare

För informationen svarade tre medarbetare från BUP, barn- och ungdomspsykiatrin vid Piteå älvdals sjukhus, som har hela älvdalen som verksamhetsområde: Sjuksköterskan Lotta Oskarsen och socionomen Elisabeth Lundström, båda utbildade psykoterapeuter, samt barnpsykiater Roland Olofsson.

Tillsammans redogjorde de bland annat för vilka depressionstecken man ska ge akt på bland unga människor och vad som kan ligga bakom det alltmer utbredda självskadebeteendet hos unga flickor. Vikten av tidig upptäckt av psykisk ohälsa och därmed tidig insats för att minska barnens och ungdomarnas framtida lidande betonades särskilt.

Smittande engagemang

Högstadielärare Inger Lundberg var en av dem som satte stort värde på informationsträffen.

- Innehållet är både intressant och viktigt, man blir aldrig fullärd i det här ämnet, sa hon och gav en eloge till Anita Renberg i projektledningen:

- Hennes engagemang smittar av sig. Självklart ska vi vuxna göra vårt bästa för barnen, de är ju vår framtid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om