Unga skadar sig med farligt sex

Unga söker sig till farligt sex - för att dämpa sin ångest. Författaren Caroline Engvall är språkrör för de 1000-tal som berättat om skammen att frivilligt utsätta sig för smärta och risker.

Caroline Engvalls bok ”14 år till salu” är baserad på en verklig historia om Tessan (fingerat namn) som började sälja sex för att lätta på ångesten.

Caroline Engvalls bok ”14 år till salu” är baserad på en verklig historia om Tessan (fingerat namn) som började sälja sex för att lätta på ångesten.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2013-04-15 06:00

14 år till salu är den sanna historien om Tessan. En ung tjej som efter en våldtäkt rasar ned i nätprostitution och djup förnedring utan att omvärlden märker någonting.

Sedan författaren och frilansjournalisten Caroline Engvall gav ut boken 2008 har fler än 1 000 unika brev strömmat in från unga tjejer och killar som söker sig till farligt sex för att dämpa sin ångest.

- Istället för att man skär eller svälter sig använder man sex i stället. Man låter någon annan utsätta sig för smärtan man söker eller så vill man ha något som triggar igång en för att man känner sig död känslomässigt, säger Caroline Engvall.

"Var lyhörd"
I fem år har hon har följt unga som skadar sig med sex och i måndags besökte hon Älvsbyn för att tala om det. Föreläsningen på Forum arrangerades av Tjejjouren Pärlan och meningen är att hjälpa omgivningen att upptäcka och stötta de utsatta.

- Det är viktigt att man som vuxen är väldigt engagerad i sina barn och tonåringar. Att de frågar hur barnen mår och är delaktig i deras liv på nätet, säger Caroline Engvall.

Eftersom det ofta är de unga som har tagit initiativet till sex med vuxna, lägger de skulden på sig själva och håller det inom sig. Signalerna kan vara att de drar sig undan, missköter skolan, eller sover dåligt. Många är högpresterande flickor med toppbetyg och därför anar ingen vad de utsätter sig för.

- Det gäller att vara lyhörd för de små signalerna som de berättar att de försöker skicka ut men ingen vuxen snappar upp.

Det finns inga siffror på hur vanligt sex som självskadebeteende är. Enligt en undersökning av Ungdomsstyrelsen har 1,5 procent av alla tjejer och killar i gymnasiets årskurs tre sålt sex mot någon form av ersättning.

"Pengarna smutsiga"
- De som hör av sig till mig tar ofta inte betalt. De beskriver det som att pengarna blir smutsiga, säger Caroline Engvall.

Pengarna är inte det viktiga - det är att utsätta sig själv för smärta och risker. Caroline Engvall har startat en hjälpsajt som heter intetillsalu.se. Förutom de sociala myndigheterna finns också stort stöd i tjej- och kvinnojourerna.

- Det finns hjälp att få och många tar sig ut. Tessan som jag skriver om i 14 år till salu mår jättebra. Hon bor fortfarande kvar i samma stad och möter männen hon hade sex med på gatan. Hon ser det som att hon är mycket starkare än dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om