Unga handikappade mår allt sämre

Flera Älvsbybor med begåvningshandikapp mår allt sämre. Detta då de inte får en meningsfull sysselsättning efter de gått ut särskolan. Föräldrar upplever sig skickade mellan arbetsförmedling och kommun, utan att få ordentligt stöd till anpassade jobb för sina barn.

"Det finns en grupp Älvsbybor med begåvningshandikapp som mår sämre och sämre på grund av avsaknad av meningsfull sysselsättning", säger Viking Johansson och Dan Burman, pensionerad särskollärare respektive särvuxlärare.

"Det finns en grupp Älvsbybor med begåvningshandikapp som mår sämre och sämre på grund av avsaknad av meningsfull sysselsättning", säger Viking Johansson och Dan Burman, pensionerad särskollärare respektive särvuxlärare.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-03-04 06:00
I Älvsbyn finns ett tiotal personer mellan 20 och 25 år som efter examen från särskolan inte har någon daglig verksamhet att gå till. De känner inte att de platsar på Dagcenter utan vill istället få stöd till jobb eller praktik.
- Vem som helst börjar klättra på väggarna om man inte har ett jobb. Och har man aldrig ens kommit in på en arbetsplats mår man ännu sämre, säger en förälder till ett begåvningshandikappat barn.
"Känna sig behövd"
Dan Burman, lärare på sär-vux, stämmer in i föräldrarnas oro.
- Vi ser att många med lättare begåvningshandikapp mår sämre och sämre psykiskt. Det beror på att de inte har en daglig verksamhet där de kan utveckla sin självbild, där de ser att de duger och känner sig behövda.
Viking Johansson, nyligt pensionerad särskollärare, håller med.
- Ingen i kommunen verkar ansvara för den här gruppen efter gymnasiet!
Vem ansvarar?
LSS (lagen om stöd och service) ger funktionshindrade bland annat rätt till individuellt anpassad verksamhet om de saknar arbete. Men enligt föräldrar till just den här gruppen fungerar det inte.
- Sen mitt barn gick ut skolan har det inte varit fråga om ens sommarjobb eller praktik. Vi har blivit skickade mellan kommun och arbetsförmedling. Jag undrar om någon alls har ansvar för den här gruppen i Älvsbyns kommun?, säger en förälder till ett autistiskt barn.
Dan Burman säger att det finns många bra exempel på hur unga kan få en meningsfull vardag efter särskolan.
- På Gotland har kommunen startat ett café som drivs av begåvningshandikappade där de gör allt från att stå i kassan till vaktmästerisysslor, allt efter sin förmåga, säger han.
Föräldrar och lärare efterlyser nu en handlingsplan för kommunens begåvningshandikappade som hamnar utanför sysselsättning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om