Isa och Emilia är årets unga hantverkare

Visst finns det vassa företagare även bland den yngre generationen. Emilia Grahn och Isa Jonsson gjorde succé som årets hantverkare på mässan för unga företagare.

Isa Jonsson sågar ut formerna till knivskaftet. Sen ska skaftet slipas, brännas, monteras och oljas innan kniven är färdig.

Isa Jonsson sågar ut formerna till knivskaftet. Sen ska skaftet slipas, brännas, monteras och oljas innan kniven är färdig.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2023-05-06 08:00

"Nog trodde vi att vi skulle hunnit bli av med ett finger vid det här laget. Men vi har faktiskt lyckats utan några skador än så länge", säger Emilia Grahn och skrattar medans Isa Jonsson påminner den gången som Emilia råkade tända på hennes jacka.

Ett par brännhål i en jacka får väl räknas som en succé med allt sågande, slipande och brännande det blivit i företaget Sharp UF i snickeriet i Korsträsk.

– Jag vet faktiskt inte hur många vi har gjort så här på rak arm. Vi höll koll i början men det blir så många med så många timmar vi varit här inne. Vi fick upp ett stort lager till slut, säger Emilia Grahn.

undefined
Emilia Grahn och Isa Jonsson har spenderat många timmar i snickeriet sen i höstas. Men det har blivit en hel del sålda knivar och flera vunna tävlingar för de två unga företagarna.

De börjar med en bit återvunnet spillmaterial i björkträ och blir efter en hel del arbete och ett blad av återvunnet stål från Morakniv till en färdig kniv. Men de har fler produkter än så.

– Vi började med bara knivar men tyckte väl att det borde finnas mer vi kan göra så då började vi utvecklade vi våra produkter till tårtspadar och osthyvlar också, säger Isa Jonsson.

undefined
Emilia Grahn gör en första grovslipning av handtaget till nästa kniv.

Tjejerna går till vardags sitt sista år på Älvsbyns gymnasium på samhällsbeteendeprogrammet och ekonomi- och juridikprogrammet. De var osäkra på om båda två skulle få gå kursen i ungt företagande men då programmen gör så pass mycket ihop blev det så i slutändan, vilket de båda är väldigt glada över.

Hur landade ni i att sälja knivar från början?

– Vi ville göra något som kändes som Älvsbyn och Norrbotten, något med lokal anknytning och återvunnet material. Då hade vi tillgång till det här snickeriet och till spillved från björk som gav möjligheten att göra de här knivarna, säger Emilia Grahn.

undefined
De färdiga produkterna packar de sedan i en låda redo för försäljning tillsammans med en lapp som berättar lite om deras företag och knivarna. Knivarna säljs två och två.

De gjorde provexemplar av sina produkter och sen kunde tillverkningen dra igång i november. Sedan dess har de haft bord på Storgatan på Halloween, skyltsöndag och varit på Storforsens julmarknad och annat, samt sålt genom sin webshop. Tidigare i våras vann 1000 kronor i den lokala pitchtävlingen och på mässan för ung företagsamhet så blev de utnämnda till årets hantverkare med möjlighet att tävla i SM med sitt företag i Göteborg.

– Vi hade inga förhoppningar om att vi faktiskt skulle vinna, så det var ju kul, säger Isa Jonsson.

– Tyvärr har vi redan en bokad resa då så vi kan inte delta, säger Emilia Grahn.

– Så vi bjuder de andra på lite mindre konkurrens. Men det hade varit spännande att se hur det skulle gått, säger Isa Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!