Unga entusiaster anordnar skotermässa

Världsmästaren Emil Öhman är ett av dragplåstren på lördagens skotermässa på Forum, som arrangeras ideellt av ett gäng unga skotercrossfantaster. Förutom utställning med samtliga kända märken blir det filmpremiär för en skoterfilm som Älvsbyförarna producerat tillsammans.

Emil Markström har redigerat skoterfilmen som han och kompisarna hjälpts åt att filma på tävlingar och vanliga körningar runt om i Norrbotten. På lördag blir det filmpremiär i samband med skotermässan i Älvsbyn.

Emil Markström har redigerat skoterfilmen som han och kompisarna hjälpts åt att filma på tävlingar och vanliga körningar runt om i Norrbotten. På lördag blir det filmpremiär i samband med skotermässan i Älvsbyn.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2008-11-11 06:00
Under den senaste skotersäsongen har ett gäng Älvsbyförare kombinerat körningen med att filma varandra. De har också filmat under vissa crosstävlingar, bland annat på Högheden, där Älvsby Motorsällskap har sin anläggning.
Emil Markström har stått för det mesta av filmandet. Det är också han som tagit på sig den tidskrävande uppgiften att redigera den 40 minuter långa filmen, som nu är klar att visas för publik.
Ett 20-tal förare medverkar. De flesta är från Älvsbyn, men en och annan Piteå- och Arjeplogsförare finns också med bland "filmstjärnorna". Till och med kanadensisk skotercross ingår i filmen.
Dåligt utbud i Sverige
Idén att slå ihop filmpremiären med en riktig skotermässa på Forum kläcktes av Mikael Risberg.
- För oss som tillhör skoterfolket finns det nästan inga mässor i Sverige. Senast det arrangerades en mässa av det här slaget var i Arcushallen i Luleå för sex år sedan, konstaterar han.
- I Finland är det här något jättestort, till exempel mässan i Rovaniemi som lockar bortåt 10 000 besökare. Fullt så många räknar vi inte med på Forum, men nog borde det kunna komma åtminstone 2 000 personer.
Att mässan blir av på lördag är enligt arrangörerna till stor del Folkets hus-föreståndaren Sven Th Ericsons förtjänst.
- Utan hans hjälp hade vi inte fått ihop det här. Han har ställt upp till 110 procent, säger Daniel Lundberg.
Stor utställning
- Vi tror att det är en bra tid för den yngre publiken, barnfamiljer och andra som gillar skotercross, förklarar Jonas Wikström, en av Älvsby Motorsällskaps mest lovande tävlingsförare.
- Jag kommer att finnas på plats i sporthallen med min maskin. Emil Öhman ska också vara där med sin och snacka med mässbesökarna, tillägger han.
I sporthallen ska en utställning med marknadens samtliga stora skotermärken arrangeras: Skidoo, Polaris, Lynx, Yamaha, Arctic Cat och Snowolverine.
- Det kommer utställare ända från Täby. I övrigt är det motorfirmorna i Fyrkanten som dominerar, säger Erik Johansson.
- Förutom maskiner blir det utställning och försäljning av hjälmar, overaller och andra skoterkläder.
- Finns det bara tillräckligt med intresse kan skotermässan mycket väl bli en tradition i Älvsbyn. Det behövs en samlingspunkt för likasinnade så här års när alla går och väntar på att säsongen ska komma igång, säger Mikael Risberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om