I våras kom indikationer på att kullarna på Selholmen i Älvsbyn kan vara en arkeologisk sensation. Markradarundersökningar som genomfördes i maj visade vad som troligen är en kantkedja som är en vanligt förekommande konstruktionsdetalj i gravhögar.
Fyndet gjordes i den stora högen närmast logen på ön. Men undersökningar har även visat att det finns en möjlig kantkedja mellan de två stora högarna.
– Det är två låga formationer, men i den låga formationen närmast den stora högen har vi en möjlig kantkedja också. Vi ska försöka kolla upp hur sannolik den är när vi provgräver till hösten, säger arkeologen Frida Palmbo vid Norrbottens museum.
Magnetometriska mätningar visar att det är en stenansamling på cirka 3–4 meters djup från toppen i den stora högen.
– Men det har inte markradarn visat, så de säger emot sig själva lite där. Är det så att det är en stenansamling ganska ytligt, då lär vi märka det när vi borrar för då tar vi oss inte ner, säger Frida Palmbo.
Vad tyder en stenansamling på?
– Jag vet inte hur jag ska tolka det. Jag tycker att den stenansamlingen borde vara längre ner i högen. Säg att man har gravlagt den döde i botten av högen, då borde den ligga ganska långt ner tycker jag.
Det kan också vara ett tecken på att det är mer än en gravplats i högen.
– Det är ganska vanligt att det finns så kallade sekundära begravningar. Att man ursprungligen har uppfört en gravhög över en död individ och sedan använt den högen för fler döda allt eftersom, säger Frida Palmbo.
Provborrningarna startar under tisdagen och fortsätter under onsdagen. Professor Per Möller från Lunds universitet finns på plats för att utföra borrningarna.
– Vi ska försöka titta på hur högens uppbyggnad ser ut i profil, säger Frida Palmbo.