Älvsby taxis ägareDavid Lindström och Magnus Boman och byggföretagaren Magnus Bohlin är missnöjda med domen och påföljderna. Alla tre dömdes till fängelse i tingsrätten. Bohlin för medhjälp till skattebrott och försvårande av skattekontroll, båda grovt brott. Taxiägarna dömdes för skattebrott och försvårande av skattekontroll, båda grovt brott. Taxiföretagarna fick dessutom tre års näringsförbud.
I sin överklagan yrkar alla tre på att åtalen ska ogillas helt. I det fall som ansvaret för brott står fast efter hovrättens prövning anser de att påföljderna bör mildras avsevärt. I David Lindströms fall är man särskilt tveksam till näringsförbudet då han drivit verksamheten prickfritt i flera år både före och efter utredningen drog igång. Ett näringsförbud ska vara framåtsyftande för att skydda samhället och de menar att det inte kan finnas någon som helst fara för brottslighet.
Nu kommer hovrätten för övre norrland att göra en prövning av målet för att ta ställning till om målet ska tas upp igen. Det kräver att domstolen bedömer att det finns anledning att tvivla på tingsrättens dom, att de tar upp målet för att ge vägledning i framtida mål eller om det finns synnerliga skäl av annan anledning. Det finns inga direkt nya omständigheter i målet, däremot så vill David Lindström föra in en hel del skriftlig bevisning i form av 34 fotografier av fastigheten.
– Det är bilder på den renovering som fastigheten har genomgått. Det gäller inte alla fakturor, men en stor del av dem. Det påstås särskilt att jobben på fakturorna från Bohlins inte är utförda, men det är de. Och då åberopar vi fotografier för att visa det, säger Lisa Länta, advokat.
Varför visade ni dem inte i tingsrätten?
– Jag kan inte kommentera det. Det fanns en del fotografier i tingsrätten också, men de här är tydligare. Så det är inga nya omständigheter, mer ett förtydligande av vad som redan finns och invändningarna är de samma, säger Lisa Länta.
Kammaråklagaren Andreas Bogseth hade inget att erinra mot domen i tingsrätten, även om påföljderna blev lindrigare än hans yrkande. Han har inte bestämt sig om han vill överklaga än.
– Jag har varit bortrest så jag har inte hunnit läsa deras överklagande än. I och med att de överklagade domen så får jag en vecka till på mig att bestämma mig om jag också vill överklaga. Men jag måste sätta mig in i det innan jag vet hur jag ska göra eller kommentera det, säger Andreas Bogseth.