Tre av fyra avlopp undermåliga

Det finns 956 fastigheter med enskilda avlopp som inte är anslutna till kommunens avloppsnät i Älvsbyn. Den låga takten som de åtgärdas innebär att det tar 65 år innan avloppen är renade.

75 procent av de enskilda avloppen som kommunen tittar på är odugliga, men i den här farten tar det över ett halvt sekel innan de undermåliga brunnarna blir utbytta. (arkivbild)

75 procent av de enskilda avloppen som kommunen tittar på är odugliga, men i den här farten tar det över ett halvt sekel innan de undermåliga brunnarna blir utbytta. (arkivbild)

Foto: Göran Granström

Älvsbyn2019-03-18 21:00

Det konstaterar VVS-fabrikanterna som undersökt åtgärdstakten i Älvsbyn. Enligt enkätundersökningen beviljades tillstånd för att åtgärda 2,09 procent av avloppen i Älvsbyn under 2018. För att göra ändringar och förbättringar av avloppet krävs tillstånd som man söker av kommunen, annars kan man åka på sanktionsavgift från staten. Men på så vis får kommunen koll på hur många avlopp som åtgärdas varje år.

Miljö- och byggkontoret utför ständig tillsyn av avlopp och det är sällan som Miljö- och byggnämnden sammanträder utan att besluta om minst ett förbud eller föreläggande på grund av undermåliga avlopp.

– Jag tror att VVS-fabrikanterna har gjort en korrekt analys. Det är inte säkert att det räcker med 60 år ens, för det är väldigt få ansökningar. Vi har runt 1000 enskilda avlopp och det kommer kanske fyra-fem ansökningar per år, och det borde egentligen vara runt 40-50 stycken, säger Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef.

Det kräver väldigt mycket utredningsarbete från kommunens sida för att förbättra avloppssituationen. I många fall är avloppet bara en eftertanke och när fastigheter säljs så kan de ofta ha en undermålig avloppsanläggning, för man kollar inte upp det. I vissa fall kan det då kosta mer att åtgärda avloppet än vad själva fastigheten är värd. Därför råder Miljö- och byggkontoret eventuella köpare att kolla upp avloppet ordentligt innan man lägger ett bud om det finns ett enskilt avlopp.

Hur stor andel av de ni kollar upp är undermåliga?

– Vi bedömer att kanske 75 procent av dem är för dåliga. Vi har alldeles för låg omsättningstakt av avloppsanläggningar. Det är inget som varar för evigt. En markbädd håller i bästa fall i 20 år, men vi har gott om markbäddar som är 50 år i den här kommunen, säger Ingrid Karlsson.

Älvsbyn har också hög skyddsnivå på avloppen på grund av att hela Piteälvens vattensystem och så gott som alla sjöar tillhör natura 2000. Därför ska de klara en ganska hög reningsgrad. Kommunen har prioriterat sin tillsyn till fastigheter med närhet till sjöar och vattendrag som inte mår så bra.

– Det är inte för att vi vill jaga enskilda invånare, utan det är ett nationellt uppdrag att värna om vårt vatten. Nu i år så kommer det möjligen vara Korsträskområdet som kommer vara på tapeten. Det kan vara läge att titta på sina anläggningar istället för att vänta på ett förbud, säger Ingrid Karlsson.

Fakta

Om man släpper ut avloppsvatten inom hundra meter till ett biflöde till Natura 2000-områden ska anordningen klara av en hög skyddsnivå. Det innebär att kraven på reningen blir minst 90 procents reduktion av organiska ämnen, minst 90 procents reduktion av fosfor, och minst 50 procents reduktion av kväve. Krav på rening ställs för att närings- och smittämnen inte ska hamna i sjöar eller vattendrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om