Tre år utan el, vatten och bekymmer

Linda-Marie Nordberg går snart in i sitt fjärde år utan fast elabonnemang och rinnande vatten. Ett liv med ständiga projekt och fixande, men med en stor dos frihet.

Linda-Marie Nordbergs stora projekt just nu är servicehuset där hon tänkt rymma bastu, gasolfrys och en ugn. Att kunna baka är en av de få saker som hon verkligt har saknat sedan flytten till torpet.

Linda-Marie Nordbergs stora projekt just nu är servicehuset där hon tänkt rymma bastu, gasolfrys och en ugn. Att kunna baka är en av de få saker som hon verkligt har saknat sedan flytten till torpet.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2022-01-04 21:00

Sedan PT senast besökte torpet på Berggärdan i Fällberg har det hänt en hel del. Det är nya fönster, diskbänk, köksskåpar, utedass och ett par små solpaneler för värme och elektricitet på plats. Det stora pågående projektet är ett servicehus med frysbox, bastu och framför allt ugn då en av de få saker hon saknar är att kunna baka. Hon har också nu ett sovrum i rummet hon tidigare kallade för "frysboxen" med tidstypisk gammal säng, 100 centimeter bred som man förr i tiden sov fyra personer i.

– Senast kunde jag ställa in matvaror här för att det var så kallt. Nu är det inga problem att sova här även om det är minus 30 ute som för ett par veckor sedan. Det räcker att man eldar i kaminen i köket, säger Linda-Marie.

undefined
Torpet är lite halvt ett boende och halvt ett museum. Till exempel blir det en del ätbart och en hel del för prydnad i skafferiet.

Det är som timanställd som hon till slut tog steget för att klippa bort de fasta avgifterna ur sitt liv. Har hon mindre jobb en period så kommer inte de där tunga räkningarna i slutet av varje månad. Då får hon mer tid att pyssla med något av sina projekt, även om det just nu är ganska lugnt med det.

– Jag kallar det att huset har vintervila. De här större sakerna och målande och sånt får ligga till våren då det passar bättre, och så måste jag få en paus ibland också. Men nog är det en del putsande och pysslande med mindre saker även under vintern, säger Linda-Marie.

undefined
I kammaren hänger bland annat en gammal sköterskeuniform som hon fått tag på från Kjell Sundvalls pappas tandläkarklinik.

SVT Nyheter var nyligen på besök och gjorde ett reportage om Linda-Marie och hennes livsstil. Reportaget blev uppmärksammat riket runt och länken till inslaget spreds som en löpeld på Facebook där det fick över 7 000 likes och 1 200 kommentarer, både ifrågasättande och positiva.

– Det var lite av en kalldusch. Det började komma vänförfrågningar från många okända människor och folk skrev meddelanden till min privata Facebook. Så jag valde att starta ett Instagramkonto bara för huset där jag lägger upp bilder från renoveringen och kan svara på frågor. Det är många som undrar om gasolen eller hur jag gör med dusch och sånt. Jag kan gärna inspirera eller svara på frågor, men det blev lite för stort.

undefined
Linda-Marie Nordberg har snart bott på Berggärdan i tre år och har nog övertygat de allra flesta tvivlare om att det går utmärkt att bo som hon gör.

Elpriset har varit en stor snackis under december och SVT-reportaget släpptes på julafton, så hennes protest mot elbolagens hutlösa avgifter och priser uppmärksammades precis rätt i tiden för debatten.

– Jag tror att jag säger det som andra egentligen tycker. Det är en konstant stress över ekonomin. Alla de här fasta avgifterna du har varje månad. Bränslekostnad också. Det är katastrofalt. Till slut går det ut över folkhälsan när alla ska jobba mer för att ha råd, säger hon och fortsätter:

– Jag jobbar med pensionerade sköterskor på vaccinmottagningen i Jokkmokk och i Luleå. De behöver tjäna pengar till hyra och fasta utgifter. För många slutar det med att de går från att jobba på sin arbetsplats till att bo på sin arbetsplats när de blir för gamla och sjuka. Där någonstans är det fel. Någonstans får man säga ifrån och i mitt fall har jag kunnat göra det.

undefined
Med kamin både i köket och kammaren så håller Linda-Marie varmt i sina tre rum som hon har öppna under vintern.

Nu för tiden har i varje fall de flesta tvivlare på Linda-Maries livsstil tystnat. Det var kämpigt att sova i ett fåtal plusgrader den första tiden, men nu är alla bitar på plats i huset sedan lång tid tillbaka och livet på Berggärdan ganska bekvämt.

– Jag kommer nog alltid vara ifrågasatt av vissa människor. Jag kanske är lite udda också. "Udda-bra". Men jag trivs här och har skapat ett jättefint hem och fina rutiner, sen får folk stå för sina egna fördomar och okunskap.

undefined
Den övre solpanelen fläktar in lite värme i huset och den undre laddar ett stort batteri som hon kan ladda mobil, powerbank och diverse annan elektronik med.
Fakta

Huset har underhållsvärme med gasol. Ett element i köket klarar av att hålla värmen även om Linda-Marie åker bort ett par dagar. I december gick det bara en tub trots långa riktigt kalla perioder.

Den lilla solpanelen räcker för att ladda mobiltelefon, annan elektronik och batterier. En till ska installeras framöver.

Instagramkontot torpet_berggardan har hon startat för att slippa frågor på Facebook där hon helst är privat. Hon vill gärna inspirera andra att tänka över vad de behöver i livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!