Trådlöst nätverk - i skolarbetet

Gymnasieskolan i Älvsbyn fortsätter att ligga i täten i fråga om satsningar på it. Just nu pågår installationen av trådlöst nätverk, något som välkomnas av både skolpersonal och elever.- Det är en klar tillgång för undervisningen att alla elever har bärbara datorer, säger rektor Olof Johansson.

Elever som sitter uppkopplade med sina bärbara datorer är en vanlig syn på Älvsbyns gymnasium. Varken Elin Öhgren, NV 2, eller André Thelin, TE 2, har dock hört talas om att föräldrar kan logga in sig och ta del av studieresultat, närvaro med mera. "Det visste vi inte, men det är okej att de kan kolla", säger de.

Elever som sitter uppkopplade med sina bärbara datorer är en vanlig syn på Älvsbyns gymnasium. Varken Elin Öhgren, NV 2, eller André Thelin, TE 2, har dock hört talas om att föräldrar kan logga in sig och ta del av studieresultat, närvaro med mera. "Det visste vi inte, men det är okej att de kan kolla", säger de.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2011-01-10 06:00

Älvsbyns gymnasium har ända sedan starten 1995 satsat på datorer som pedagogiskt redskap.

- När eleverna börjar ettan får de låna var sin bärbar dator, som de ansvarar för under skoltiden. Då de går ut gymnasiet får de köpa datorn om de vill, förklarar Olof Johansson.

Alla gymnasieprogram i Älvsbyn använder sig flitigt av it i skolarbetet.

- Man kan säga att eleverna har "svarta tavlan" i sin egen dator. De har tillgång till alla program som lärarna använder i undervisningen, till exempel bildbearbetningsprogram och ritprogram.

Kommunicera direkt
I samband med inskrivningen i årskurs ett informerar skolledningen föräldrarna om att de har möjlighet att följa elevens studieresultat via webbprogrammen Dexter och It’s learning (se faktaruta).

- Det vanligaste är att man pratar med sina barn i hemmen om skolarbetet, men i vissa fall kan det vara till hjälp att möjligheten finns, särskilt om det uppstår trassel med skolgången, skolk eller liknande.

Via webbprogrammen kan både elever och föräldrar kommunicera direkt med respektive lärare. Det kan gälla omdömen, betyg eller andra frågor som rör den enskilde eleven.

- Ett suveränt verktyg, smidigt och enkelt istället för att hålla på och boka tid med läraren för samtal, säger rektorn.

Skapar beroende?
Att eleverna har bärbara datorer innebär också att de kan vara uppkopplade mot internet på rasterna så mycket de vill och spela spel eller umgås på Facebook och andra sajter. Olof Johansson ser inget fel i det.

- Inte så länge det inte påverkar skolarbetet negativt eller sker på lektionstid. Vi måste inse att det är så här ungdomar av i dag fördriver en ledig stund. Det är inte märkvärdigare än kortspelen som förekom på min tid, säger han.

Finns det inte en risk att tillgången till datorer på gymnasiet kan orsaka spelberoende?
- Nej, vid det laget har de flesta haft dator i många år och lärt sig sålla i utbudet. Det är nog snarare allt spelande som förekommer i hemmen från tioårsåldern och uppåt man ska se upp med, svarar Olof Johansson.

FAKTA Gymnasieskolans webbprogram

I sju års tid har Älvsbyns gymnasium nyttjat det webbaserade programmet Dexter. Där finns elevernas individuella studieplaner och resultat, men också närvaro på lektionerna. Eleverna kan logga in sig med personliga lösenord.

Så länge en elev är omyndig, alltså fram till 18 års ålder, har även föräldrarna möjlighet att gå in i Dexter och ta del av informationen, till exempel underlaget för utvecklingssamtal, noterad frånvaro med mera.

Älvsbyns gymnasium använder också den webbaserade lärplattformen It’s learning. Där finns elevens alla kurser med planeringar och kursuppgifter. Man kan även skicka in sina skolarbeten och kommunicera med sina lärare med hjälp av en meddelandefunktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om