Det var en klart gladare skolledning som gick igenom lärarförbundets ranking än förra året. Då hade resultatet felrapporterats då man tagit med nyanlända i statistiken över godkända elever och därför rasade Älvsbyn över 100 platser. Men i år visar statistiken rätt och faktiskt till och med lite bättre än tidigare.
– Det känns jätteskönt. Det viktiga är inte att vi är nummer ett, utan att vi har en positiv och stabil trend istället för att åka som en EKG-kurva upp och ner, säger Jan-Erik Backman, skolchef.
Älvsbyn har den fjärde högsta lärartätheten i landet och är nionde bäst när det gäller godkända betyg när eleverna går ut grundskolan. Man vill jobba vidare med just lärartätheten och se till att den består av fler lärare som är utbildade.
– I teorin är vi väldigt lärartäta, men vi har en hel del visstidsanställda obehöriga lärare så därför känner jag att det är en viss skevhet i det, säger Backman.
Även om skolorna ligger i topp tio när det gäller godkända betyg så halkar de efter täten i både de högre betygen och de högre utbildningarna. Där finns också arbete kvar att göra.
– Utmaningen är att få fler att nå de högre betygen. Det är ett av utvecklingsmålen i den här ”röda tråden” som vi följt i tre år. Variation, att få eleverna att inkluderas och att lyckas i sitt klassrum. Det tänker vi är nyckeln till att fler elever ska nå sin potential, säger Sara Nilsson Bruun, kvalitetsutvecklare i skolan.
Älvsbyn ligger långt bakom när det gäller att klara sin gymnasieutbildning på tre år, men det finns också goda anledningar till det.
– Det är kopplat till våra nationella idrottsutbildningar, de lägger ofta sina utbildningar på fyra år. Vi har en ganska liten skola så det påverkar procenten ganska mycket, säger Jan-Erik Backman.
Lärarnas hälsa har också förbättrats markant sedan förra årets mätning. Älvsbyn ligger på plats 105 mot för förra årets 212.
– Vi har jobbat målmedvetet med just sjukfrånvaro. Vi är en omhändertagande arbetsgivare och litenheten är en positiv del när det gäller sjukskrivningar, alla känner sin personal och bryr sig om dem, säger backman.
Skolledningen tycker att arbetet med ”röda tråden” från för- till gymnasieskolan gett resultat.
– Vi sitter här varje torsdag hela skolledningen och lägger våra strategier i hop. Det är en jättestyrka att träffas, man nöter och problematiserar, säger Sara Nilsson Bruun.
– Inga enmansshower, vi gör det tillsammans. Och lärarna är den absolut viktigaste faktorn för framgång i skolan, säger Jan-Erik Backman.