Gymnasieeleverna hamnar i kläm när bussen slutat gå

Långa dagar väntar Älvsbyungdomarna som valt att gå gymnasiet i Boden. Utan förvarning till föräldrar eller elever har Länstrafiken slutat köra sträckan vid den tiden.

Rickard Tappers dotter är en av de många elever som hamnat i kläm när förbindelserna mellan Boden och Älvsbyn havererat. Hon åker strax före sex på morgonen och är tillbaka strax före sex på kvällen.

Rickard Tappers dotter är en av de många elever som hamnat i kläm när förbindelserna mellan Boden och Älvsbyn havererat. Hon åker strax före sex på morgonen och är tillbaka strax före sex på kvällen.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-08-30 19:30

Fyrkanten har ett interkommunalt samarbete med varandra för att elever från de olika kommunerna fritt ska kunna välja ort och utbildning, men "fritt val" blir en definitionsfråga när nya busstider gör det väldigt svårt för Älvsbyns och Bodens elever att få ihop livspusslet.

– Dottern går första året på gymnasiet och börjar tjugo över åtta varje morgon. Hon måste åka bussen som går tio i sex och är framme kvart i sju. En timme och 35 minuter innan skolan börjar. Sen är det en timmes väntetid innan bussen börjar åka hem också, säger Rickard Tapper.

Busstiderna märkte de av först när de började söka lite inför skolstarten. De visste att busstiderna kunde vara knepiga på tillbakavägen ibland, men att det skulle vara så pass mycket väntetid på morgonen hade de inte räknat med.

– Den informationen hade vi inte fått. Dottern hade sökt i Piteå också och var första reserv där, men tänkte att hon tackar ja till Boden istället då hon ändå hört att det programmet var väldigt bra. Men då visste vi inte om det här, säger Rickard Tapper.

Hur fungerar det tycker ni?

– Det är väldigt tufft för en morgontrött tonåring. Hon är ju väldigt trött när hon kommer hem på kvällarna. Sen måste hon ju gå och lägga sig före alla sina kompisar. Kan säga att det går mycket surf på mobilen när hon ska behöva sitta och vänta. Så vi hoppas ju på att det kommer någon slags långsiktig lösning på det här, säger Tapper.

undefined
Ska eleverna hinna till skolstart 08.20 så måste de åka bussen som går strax före klockan sex på morgonen och vänta en och en halv timme innan skolan börjar.

En annan som har det tufft är Per-Olov Marklunds dotter Vilja som studerar spelutveckling i Boden, första året. Det är ett speciellt program som inte finns i någon av de andra kommunerna. På det programmet är undervisningen vissa dagar förlagd i Sävast, vilket gör att hon inte hinner med vanliga bussen hem över huvudtaget. Då får hon vänta tills mamma slutar jobbet och få skjuts på det sättet istället.

– Så det är inte bara morgonbussen som saknas då det inte funkar på eftermiddagen heller. Det känns som ett dåligt skämt att ungdomarna fritt kan välja gymnasium inom fyrkantens kommuner då det bara finns vettiga förbindelser till Luleå och Piteå, säger Marklund.

Hur klarar ni av det?

– Det har blivit mycket skjutsande, men de flesta dagar kan vi inte, så då måste hon vänta. Det har gått så långt att hon funderar på att ta en lägenhet i Boden då det är så jobbigt med pendlingen, säger Per-Olov Marklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!