Enligt uppgifter från flera källor har kommunens medlems- och arbetsgivarorganisation SKR, Sveriges kommuner och regioner, vid flera tillfällen kontaktat socialchefen Robert Cortinovis i Älvsbyns kommun för att erbjuda krisstöd under LVU-skandalen, men utan att få någon respons.
– I stället för att ta emot hjälp av SKR:s kompetens som man betalar för har man köpt in dyra konsulter och kommunikation av en PR-byrå. Det är jättekonstigt, säger en av uppgiftslämnarna.
Robert Cortinovis bekräftar att SKR ringt för att erbjuda hjälp under hösten och att de inte tagit emot något stöd.
– De har hört av sig och erbjudit hjälp och krisstöd i det här om vi ser ett sånt behov. Vi hade då redan igång ett krisstöd på enheterna som vi själva hade skräddarsytt som vi såg var lämpligt, säger socialchefen.
Det egna krisstödet som Robert Cortinovis hänvisar till är tjänster som de köpt av organisationskonsulten Ericson och Hjelte AB. Fakturor visar att Älvsbyns kommun köpt chefscoachning och krishantering i grupp för 60 190 kronor med ett timpris på 1 695 kronor.
Tjänsterna bokades den 10 respektive 20 oktober – efter att SKR hört av sig och erbjudit hjälp.
– När den nya enhetschefen började i september gjorde vi en plan för arbetsmiljöarbetet på enheten och en del i det var att sätta in krisstöd. Vi har gjort en direktupphandling med ett företag som har utfört ett antal insatser och en expert utifrån har jobbat både med biståndsenheten och individ- och familjeomsorgen. Vi hade både stöd i grupp och även individuellt för cheferna om att leda i kris.
Ni såg inget behov av SKR:s krisstöd?
– Nej, inte vid det tillfället. Sedan kan det visa sig att vi kanske behöver det efter årsskiftet. Vi har ganska mycket vi behöver rätta till utifrån avvikelser och sånt.
Hur ser du på kritiken mot att kommunen inte har tagit emot SKR:s stöd?
– Stödet som SKR har möjlighet att ge handlar mycket om handläggning och rättssäkerhet och det kommer vi att jobba med efter årsskiftet. Jag utesluter absolut inte att vi tar hjälp av SKR, men vi valde en annan inriktning på det krisstöd vi satte in under hösten.
PT har sökt en intervju med ansvariga på SKR. Pressekreteraren Peter Skyhag uppger att det inte finns så mycket de kan säga om ett enskilt ärende.
– Bäst är att prata direkt med Älvsbyns kommun om hur de ser på saken, skriver han i ett mejl.
Till tidningen Socialpolitik, som skrivit om fallet i Älvsbyn, uttalar sig Åsa Furén-Thulin, chef för sektionen socialtjänst på SKR, om vilken hjälp de erbjuder sina medlemskommuner i kris.
– SKR har en stödfunktion, vi ringer upp kommuner och erbjuder hjälp när det händer något inom socialtjänstområdet. Det kan vara att vi ser i tidningen att något hänt. Då mejlar vi och ringer flera gånger. Vi förstår att både personal och politiker kan vara stressade i stunden så vi hör av oss upprepade gånger och erbjuder vårt stöd, säger hon till Socialpolitik.
Enligt Socialpolitik kan stödet från SKR både handla om kommunikation till medborgare och internt i den egna organisationen. SKR erbjuder också juridisk hjälp och sakkunskap inom socialtjänstens hantverk samt kan bistå i rollen som arbetsgivare.
– Det är ett helt kit som vi erbjuder. Sedan måste kommunen tacka ja. De kan också välja att ta in externa konsulter och utredare om de vill, säger Åsa Furén-Thulin till tidningen.