Tjejkvällar succé för kunder och köpmän

Kvällsöppna butiker för kvinnor. Fenomenet med "tjejkvällar" har blivit enormt i Piteå och Älvsbyn hakar på.- Det är cruising för killar varje kväll. Då vill vi tjejer ha något också, säger inflyttade Älvsbybon Moa Brynolfsson, 16 år.

Iren Hortlund från Älvsbyn får naglarna förlängda för första gången. "Jag kan inte ha långa naglar på grund av mitt jobb. Det är kanske därför jag vill ha det", säger hon.

Iren Hortlund från Älvsbyn får naglarna förlängda för första gången. "Jag kan inte ha långa naglar på grund av mitt jobb. Det är kanske därför jag vill ha det", säger hon.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2011-09-27 06:00

Piteås köpmän är Sverigeledande med att upplåta stans butiker för tjejer och hyra in bussar som skeppar in hundratals besökare från orterna utifrån. Idén som handelsprofilen Gunilla Wallstén lade fram på ett möte för tio år sedan har slagit igenom stort.

- Vi har lyckats bäst. Skellefteå och Luleå har försökt att haka på, men det har inte slagit lika väl som i Piteå, säger Kethy Lindehag, ordförande i Piteå köpmannaförening.

Gårdings järnaffär startade tjejkvällar i Älvsbyn när konceptet slog igenom.

Tjejkväll 29 september
- Vi körde fem år på rad. Det var helt sjukt. Vi hade 120 stycken anmälda, men det stod ändå folk på kö och ville vara med, säger Anna Gårding, delägare i butiken.

Intresset har fortsatt att öka och för fem år sedan öppnade även Älvsbyns köpmannaförening upp butikerna för kvinnor. I år sammanfaller tjejkvällen i Piteå och Älvsbyn den 29 september och butiken Blommor och ting i Älvsbyn tjuvstartade redan i onsdags med mingel, smyckevisning och nagelkonst.

"Intresset har ökat"
45 deltagare anmälde sig till tjejkvällen och butikinnehavaren Åsa Karlsson och flera inbjudna företagare fick neka flera på grund av utrymmesbrist.

- Intresset har ökat och när köpmännen senare har kvällsöppet är det alltid mycket folk. För min del är det ett ypperligt tillfälle att visa mitt sortiment, säger Åsa Karlsson.

Strokedrabbade Viktoria Åberg, 38 år, från Älvsbyn, fick ögonbrynen färgade och noppade av Traecy Verdejo. För henne är tjejkvällar ett sätt att hämta kraft.

- Jag behövde få komma ut och vara tjejig en stund, säger Viktoria Åberg.

"Det är en kick"
Inflyttade hotell- och turismeleverna Moa Brynolfsson och Reneé Sandberg uppskattar alla butiksevenemang. Varje kväll dammar grabbarna av bilarna och ger sig ut på raggen, det är bra att det finns något för tjejer också, påpekar 16-åringarna.

Ann-Catrin Nordlund, 58 år, från Älvsbyn tycker att det är för trångt i Piteå på tjejkvällarna och hoppar på när det anordnas något i mindre skala.

- Det är en kick man får när man går och tittar. Jag handlar sällan, men jag får mitt lystmäte mättat, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om