Tillbaka med ny partifärg

Efter flera års uppehåll som kommunpolitiker gör Vidselbon Maria Karlsson, 48 år, comeback i höst, numera som centerpartist.- Centern i Älvsbyn är ett demokratiskt parti, som lyssnar på människorna, förklarar den före detta S-medlemmen.

Inför höstens fullmäktigeval i Älvsbyns kommun debuterar före detta socialdemokraten Maria Karlsson som centerpartist. "Jag har länge velat tillbaka till politiken. Nu har jag hittat ett demokratiskt parti som lyssnar på människorna", säger hon.

Inför höstens fullmäktigeval i Älvsbyns kommun debuterar före detta socialdemokraten Maria Karlsson som centerpartist. "Jag har länge velat tillbaka till politiken. Nu har jag hittat ett demokratiskt parti som lyssnar på människorna", säger hon.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2010-04-16 06:00
Uppvuxen i ett arbetarhem i Kåbdalis där det pratades politik i alla tänkbara sammanhang föll det sig naturligt för Maria Karlsson att redan som 14-åring engagera sig i SSU.
- De sociala frågorna har legat mig varmt om hjärtat i hela mitt liv. Det var också det som förde mig in i S-föreningen i Vidsel. I min ungdom var det kommunens starkaste sossefäste med flera tunga namn i styrelsen, berättar hon.
- Som yngsta styrelseledamot i många år hade jag förmånen att bli skolad i den gamla demokratiska andan, som länge varit ett kännetecken inom socialdemokratin.
Egenföretagare
Under åren som S-ledamot i socialnämnden var Maria Karlsson med om att ordna förskoleverksamhet i Vidsel och även ett äldreboende i byn. Vid sidan av arbetet som egenföretagare inom restaurangbranschen stortrivdes hon i rollen som fritidspolitiker.
- Tills jag upptäckte att mina värderingar och min syn på demokrati inte överensstämmer med den politik som Socialdemokraterna i Älvsbyn för, säger hon.
För sju år sedan gick hon ur partiet.
"Svårt steg"
- Det var ett svårt steg att ta för mig som varit en sann demokrat hela livet, nästan som att lämna en religion man alltid brunnit för, men jag klarade inte att vara kvar.
Efter några politiskt vilsna år har Maria Karlsson nu funnit ett nytt parti att engagera sig i: Centerpartiet. Då Älvsbycentern nyligen fastställde listan inför höstens fullmäktigeval placerades hon bland toppnamnen på valbar plats.
- Men jag bad att få kliva ner några steg för att jag och mina nya partivänner ska hinna lära känna varandra bättre. Det jag sett hittills är att vi har samma syn på hur demokrati ska fungera, förklarar hon.
- Det känns fantastiskt att återuppliva känslan från ungdomsåren att alla ska ha samma chans att göra sig hörda, alla människors synpunkter ska väga lika tungt. Det är länge sedan jag upplevde den andan, men den finns faktiskt inom Centerpartiet.
Stridsfråga
En kommunpolitisk fråga som Maria Karlsson tänker ta strid för är att få till stånd folkomröstningen om musikskolans framtid, som drygt 23 procent av medborgarna krävt.
- Jag tror att merparten av de styrande S-mandaten ångrar nedläggningsbeslutet, men de vågar inte stå för det, säger den nya Centerprofilen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om