Tillägget en bra början – men det behövs mycket mer

SPF och PRO i Älvsbyn säger båda att alla tillskott i börsen för de som har minst är bra. Men det behövs mer än det nya pensionstillägget.

Sigvard Lundgren, ordförande för PRO Älvsbyn, är positiv till varje krona som går till de pensionärer som har minst. Men han hade gärna sett att man ser över och förstärker hela pensionssystemet.

Sigvard Lundgren, ordförande för PRO Älvsbyn, är positiv till varje krona som går till de pensionärer som har minst. Men han hade gärna sett att man ser över och förstärker hela pensionssystemet.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-09-20 20:00

Måndagen var första dagen som det nya pensionstillägget betalades ut. De som uppfyller kraven får mellan 25 och 600 kronor mer per månad, före skatt. Pensionstillägget för med sig lite delade åsikter då den lägre delen av skalan gör så liten skillnad. Men allt som kan ge mer i kassan för de som har minst är välkommet enligt PRO Älvsbyn.

– Allt som kan stärka pensionärernas tillvaro är ju bra. Man har tagit sikte på att ge förstärkning till de som haft låga inkomster under ett helt arbetsliv. Det är väl lovvärt och träffar ganska väl att de som haft det sämst får mest. Däremot hade nog de flesta velat se en generell pensionsförstärkning, säger Sigvard Lundgren, ordförande i PRO Älvsbyn.

I Älvsbyn är det 1 450 personer som påverkas av pensionstillägget. I Piteå 6 393 personer, Arjeplog 546 personer och Arvidsjaur 1 145 personer som i någon grad får ta del av tillägget.

– Men det är inte som att de vi kallar för fattigpensionärer kommer att leva i överflöd för det. Det gäller nog att förstärka eller göra om hela pensionsystemet. Det kan inte vara rimligt att man som pensionär i vårt fina samhälle inte ska kunna ha ett drägligt liv, säger Sigvard Lundgren.

Han får medhåll av den andra stora pensionärsorganisationen i Älvsbyn, SPF.

– Fattigpensionärerna är illa till, de klarar sig inte egentligen. Då är alla tillskott välkomna. De borde ha fått lite till också, säger Kjell-Åke Larsson, ordförande SPF Pärlan.

Vissa grupper som verkligen hade behövt en påfyllning i kassan blir också helt utan. För de födda före 1945 krävs att man arbetat 35 år, och för de födda efter 1945 krävs att man arbetat 40 år för att få ta del av pensionstillägget.

– Det är många som varit hemmafruar innan vi hade barnomsorg som får väldigt lite pension, så när de blir ensamma får de det väldigt svårt. I och med att de inte varit anställda hela livet så får de ju ingenting av det här då. Så för den kategorin förbättras inte situationen, säger Kjell-Åke Larsson.

Han menar att pensionssystemet måste göras om och pensionsavgifterna höjas. Annars är den enda lösningen i dag att man måste pensionsspara privat.

– Man får tänka sig för när man är ung. Men då vill man ju leva för dan, inte tänka på att man kan behöva pengarna när man blir äldre. De som gjort det har klarat sig ganska bra, men har man varit hemmafru är det svårt att pensionsspara själv, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!