Flera allvarliga missförhållanden begicks när tidigare enhetschefen, konsulten Harriet Rickman, fattade beslut i andra handläggares namn. Det slogs nyligen fast i en lex Sarah-utredning.
Nu har ytterligare en lex Sarah-utredning avslutats och även den slår fast allvarliga missförhållanden i sex barnutredningar som hon avslutat. I två av utredningarna har utredningsplaner saknats eller inte följts. I ett av fallen har inget utredningssamtal skett med barnen trots att orosanmälan rör våld i familjen och psykiska övergrepp mot barnet.
I fyra av ärendena har den lagstadgade utredningstiden överskridits och samtidigt har utredningarna inte blivit ordentligt slutförda. Samtliga beslut motiveras med att utredningstiden på fyra månader gått ut samt att det inte framkommit skäl för tvångsvårdande insatser. Enligt lex Sarah-utredningen har däremot de ungas behov av stöd och skydd inte utretts ordentligt.
"Den omständigheten att utredningarna inte har blivit ordentligt slutförda får ses som särskilt försvårande och innebär en sådan risk för berörda enskilda barns och ungas rättssäkerhet att missförhållanden får anses som allvarliga" skriver Kommunlex.
Företaget Kommunlex som utrett avvikelserna konstaterar att det i Älvsbyns kommun saknas rutiner för att kontrollera att utredningstiderna följs och att utredningarna avslutas ordentligt innan tiden löper ut.
"Då det saknats en god fungerande ordning för en systematisk fortlöpande kontroll i berörda avseenden har det i praktiken getts utrymme för enskilda tjänstepersoner inom socialförvaltningen att upprepat och över tid brista i att ordentligt utföra arbetet med utredningarna med en god kvalitet och i enlighet med lagstadgade krav."
Kommunlex skriver att det är angeläget att kommunen inför rutiner för systematisk egenkontroll av utredningstiden och kvaliteten i utredningarna om barn och ungas behov av stöd eller skydd.
– Vi behöver förbättra en del punkter och de förslag som Kommunlex lämnar är den åtgärdsplan vi kommer att jobba med för att få en trygg och säker verksamhet, säger Robert Cortinovis, socialchef i Älvsbyns kommun.
Hur ser du på att ytterligare en lex Sarah-utredning slår fast allvarliga missförhållanden av den tidigare enhetschefen?
– Avvikelser är inte till för att hitta syndabockar, det är till för att hitta systemfelen. Sedan pekar det här återigen på en person. Det är olyckligt att det blir så här, det som också är olyckligt att vi inte har lyckats få tag i personen sedan hon slutade.
När personalen i sommar slog larm om stora brister i Harriet Rickmans beslutsfattande hade han fullt förtroende för henne. I efterhand har Cortinovis beklagat tillsättningen och delvis tagit på sig ansvaret för felen som begåtts i och med att han anlitade henne.
– Avvikelserna som kom in under sommaren handlade om just det här ärendet och sedan har det tagit tid att utreda. Det är bara att beklaga att det inte gick att fånga upp snabbare, säger Robert Cortinovis.
Efter den senaste utredningen som slog fast att Harriet Rickman fattat beslut i andra personers namn övervägde Älvsbyns kommun om de ska polisanmäla henne. Hur det blir är fortfarande inte klart.
– Vad vi vidtar för åtgärder är inte beslutat i kommunen än, men inom kort kommer vi behöva ta beslut huruvida vi går vidare.
PT har sökt Harriet Rickman.