Telia är den telefonioperatör som kommunen använder både i tjänstetelefoner och i exempelvis trygghetslarm. Att nätet försvann helt och hållet försvårade krisen i Älvsbyn under strömavbrottet och kylan avsevärt. Kommunen har varit kritisk mot kommunikationen med Telia. Vid mycket stora störningar i Telias finns enligt Telias presstjänst väletablerade rutiner och processer.
– I kriser samverkar Telia med framför allt PTS samt andra operatörer och intressen. Det sker bland annat inom ramen från Nationella telesamverkansgruppen där PTS är ordförande. Den officiella kontakten för tjänsteman i beredskap är alltså att kontakta antingen MSB eller PTS, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.
Telia ska enligt Rafii ha försett samtliga länsstyrelser med dokumentation om deras rutiner och processer.
– Där ingår också en särskild kontaktväg till Telias driftenhet i de fall tjänsteman i beredskap vill eller behöver frångå den lite mer officiella vägen, säger Roija Rafii.
Utöver det hänvisar hon också till att landets myndigheter, kommuner och länsstyrelser har tillgång till en operatörsgemensam samverkansportal för störningsinformation som SOS alarm ansvarar för.
– Dit rapporterar vi, och andra, större störningar och fel så att kommuner med mera kan gå in och se vad som pågår hos dem och se om det är något de kan behöva planera för eller agera på, säger Roija Rafii.
Enligt PTS föreskrifter ska mobilmasterna fungera i minst 4 timmar vid ett strömavbrott, vilket många upplevde inte var fallet. Enligt telia höll deras batteribackuper mestadels hela vägen, förutom en mast.
– Den masten som täcker delar av centrum gick ned lite tidigare. I det fallet täckte omkringliggande master upp den ytan till viss del, men det kan naturligtvis ändå ha inneburit att vissa som befann sig just där upplevde sämre täckning redan innan 07.00, säger Rafii, och fortsätter:
– Vi har inte kunnat fastslå orsaken helt ännu, men arbete pågår med att byta ut batteriet till den berörda masten.
Mobiltelefoni och internet fortsatte fungera hela dagen för de som använder Tele2. Även om de sitter i samma mast på många ställen så har var och en egen reservkraft.
– I slutet av förra året uppdaterade vi basstationerna som täcker Älvsbyn med 5G. I samband med det så uppgraderade vi batteribackupen, vilket gör att vi kan hålla igång våra siter under en viss tid, säger Björn Lindberg, Tele2.