Tekniken klar för modersmål på distans

Grundskolebarn har rätt att få undervisning i sitt modersmål, något som i dag är svårt att uppnå. Men en lösning är på gång i form av distansundervisning. I två år har Marina Eklund, Älvsbyn, jobbat med projektet och nu är tekniken på plats i länets alla kommuner.

Den nya tekniken påminner väldigt mycket om chattprogrammet msn, vilket är gjort medvetet för att eleverna ska känna igen sig. Projektledare Marina Eklund är här i samtal med Catherine Melby, projektledare för virituella möten på IT Norrbotten.

Den nya tekniken påminner väldigt mycket om chattprogrammet msn, vilket är gjort medvetet för att eleverna ska känna igen sig. Projektledare Marina Eklund är här i samtal med Catherine Melby, projektledare för virituella möten på IT Norrbotten.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-03-12 06:00
Att följa skollagens undervisningsplikt för modersmål är tufft för de enskilda kommunerna. Bara i Älvsbyn finns 26 olika språkområden bland grundskolans elever. Att ha lärare i varje kommun som kan alla de olika språken skulle innebära stora kostnader. Istället satsar nu Norrbottens kommuner gemensamt på distansundervisning.
- På så vis kan en lärare i ryska från Älvsbyn undervisa elever i Luleå medan Älvsbyeleverna får lektioner i nordsamiska från en pedagog i Gällivare, säger Marina Eklund, ansvarig på Kommunförbundet som tillsammans med IT Norrbotten utvecklar projektet.
Handledare krävs
Under två års tid har Marina Eklund lett projektet som med hjälp av särskild programvara, webbkamera och headset ska möjliggöra undervisning på distans. PT har tidigare skrivit om arbetet (se PT den 13 juni 2008 och 18 februari 2009) och nu börjar det bli verklighet. Sedan årsskiftet delas utrustningar ut i länets alla kommuner.
- Det största hindret nu är handledarresurser i skolorna. Man kan inte bara sätta en grundskoleelev framför datorn - det måste finnas en handledare på plats för stöd och frågor. Tyvärr har inte alla kommuner budgeterat för det, säger hon.
Klart i höst
En annan fråga blir att få ihop de lärarkompetenser som behövs, samt att deras kommuner ska vara beredda att låna ut dem på distans.
- Vi dammsuger Norrbotten på modersmålslärare. Men just nu, mitt i terminen, är många lärare redan fulltecknade. Därför räknar jag med att vi kommer igång med undervisningen till terminsstarten i höst, säger Marina Eklund.
FAKTA Modersmålsundervisning
Enligt skollagen är kommunerna skyldiga att ge grundskoleelever undervisning i sina modersmål om de tillhör något av minoritetsspråken meänkieli, samiska, finska, romani chibi eller jiddisch. Det är på förslag att även teckenspråk ska ingå.
Kommunen bör också ge undervisning i andra språk som talas av fler än fem elever.
I Älvsbyn finns 105 elever som talar ett annat modersmål än svenska.
I Piteå finns 110 elever. Språken det främst rör sig om är ryska, persiska, thailändska, arabiska, kiiyarwanda, somaliska och spanska.
Modersmålsundervisningen ska, förutom själva språket, även innefatta kulturen för att hjälpa elevens identitetsutveckling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om